Cum se fură în autobuz la Cluj
Aţi fost vreodată victima unui furt? Ştiţi cum să vă protejaţi de hoţi sau vă simţiţi în siguranţă pe stradă, acasă sau în mijloacele de transport? Cu toţii facem eforturi să ocolim infractorii, însă, din păcate tot mai mulți au ajuns să fie tâlhăriți la drumul mare.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 24 septembrie 2015, 06:00
Că te afli acasă, în autobuz sau pe stradă, infractorii nu au scrupule…de fapt, nici nu ne așteptăm să aibă.
Bogdan Ioan de la Serviciul de Investigaţii Criminale ne explică în general ce urmăresc hoţii atunci când acţionează:
Până la a ajunge o victimă nu este cale foarte lungă. În general, vara, oamenii tind să îşi expună bijuteriile: un lănţişor, o brăţară, care atrag atenţia celor din jur și, astfel, pot deveni victime.
De exemplu, în Cluj, în această perioadă multe străzi sunt în șantier, iar o călătorie cu mijloacele de transport în comun durează mai mult. În astfel de condiții, ATENȚIE MARE la buzunare și genți, în special dacă și vorbiți la telefonul mobil.
Lăsăm la vedere de multe ori poşeta sau chiar punem în buzunare un portmoneu care poate fi observat de la o distanţă apreciabilă.
De asemenea, când scoatem bani de la bancomate, putem fi observaţi şi, ulterior, devenim victime în cazuri de furt sau tâlhărie.
NU POSTAȚI PE FACEBOOK sau în alte rețele de socializare locul și perioada în care mergeți în vacanță. Când nu sunteți acasa, hoții vă pot călca pragul.
Mai mult, foarte ocupaţi în ultima perioadă, mulţi oameni obişnuiesc să lase în casă diferite persoane pentru prestarea unor servicii casnice. Chiar dacă acestea ne câştigă încrederea la început, există situații ce se termină rău. Prin intermediul acestor persoane se pot transmite mai departe informaţii cu privire la ce aveţi în casă.
……………………
Pe de altă parte, Traian Morar, agent şef la Direcţia de Analiză şi prevenire a Criminalității Cluj, explică și alte moduri în care vă puteți feri de hoți:
Referitor la furturile din buzunare, doamnele ar fi mai în siguranţă pe mijloacele de transport în comun dacă şi-ar ţine poşeta închisă, în partea din faţă a corpului şi dacă ar fi puţin mai atente la ce se întâmplă în jurul lor.
Bărbaţii, la rândul lor, dacă nu şi-ar ţine portmoneul în buzunarul din spate de la pantaloni, ci l-ar purta în partea din faţă, în interiorul vestimentaţiei, nu ar deveni victime.
Dacă vă lăsaţi la vedere lucruri de valoare în autoturisme, riscaţi de asemenea să deveniţi victimă a vreunui furt.
Oamenii nu ştiu că hoţii, de regulă, acţionează în timpul zilei, în locurile mai aglomerate şi, atunci, cel mai bine ar fi să vă puneţi lucrurile de valoare în portbagaj.
Trebuie să ştiţi că o maşină poate fi spartă în 15 secunde.
La terasă, de exemplu, hoţii aplică, tot mai mult, metoda ziarul. Dacă aveţi telefonul pe masă acesta poate fi furat cu uşurinţă. Se expune ziarul spre vânzare deasupra telefonului şi când oamenii refuză să le cumpere şi ridică ziarul de pe masă dispare şi telefonul. Nu trebuie să ne lăsăm înşelaţi de faptul că suntem într-o zonă populată şi asta înseamnă că suntem în siguranţă, pentru că nu suntem.
Nici în casă nu suntem în siguranţă. Acum hoţii acţionează în diferite moduri. De exemplu intră în bloc şi îşi încearcă norocul. Apasă pe clanță şi, dacă e deschis, întră şi fură ce găseşte. Este foarte important, în primul rând, ca interfonul de la bloc să funcţioneze şi oamenii să nu permită accesul oricui.