Fermierii din Satu Mare și fondurile europene
Pentru a-i încuraja să acceseze fonduri europene, pe de o parte şi să nu ignore asociaţiile de profil, pe de altă parte, fermierii sătmăreni crescători de animale au fost convocaţi de prefectul Eugeniu Avram la o întâlnire cu multe sfaturi şi câteva exemple pozitive.
Articol editat de , 24 septembrie 2015, 15:42
Trei dintre fermierii care au dus la bun sfârşit implementarea unor proiecte finanţate prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală au fost chemaţi să-şi prezinte succesele şi să-i încurajeze pe ceilalţi să procedeze la fel. Însă, Ovidiu Ştrenc, fermier în localitatea Botiz, afirmă că teoria este foarte frumoasă, dar punerea ei în practică înseamnă un calvar când accesezi fonduri europene, iar apoi, la final. te trezeşti că din cauza preţului foarte mic, nu poţi să valorifici laptele produs în ferma de bovine.
Am accesat un proiect şi am realizat de la zero o fermă de vaci. N-a fost uşor deloc, dar până acum nu am avut bani pentru că a trebuit să investim mereu. Acuma nu avem bani pentru că, deşi am încheiat implementarea proiectului, preţul laptelui în fabricile de procesare este foarte mic. (Ovidiu Ştrenc, fermier).
În ciuda dificultăţilor cu care s-au confruntat, fermierii sătmăreni nu au ezitat să acceseze fonduri europene, cel puţin aşa rezultă din statistica prezentată de directorul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Satu Mare, Gabriel Mihali:
În perioada 2007-2014 la nivelul judeţului Satu Mare au fost accesate peste 3.900 de proiecte în valoare totală de 920 de milioane de lei. Din acestea, au fost contractate şi duse la bun sfârşit 2.500 de proiecte. (Gabriel Mihali)
După prezentarea exemplelor pozitive, fermierilor li s-a cerut să aibă încredere în asociaţiile existente la nivel de judeţ. Asemeni altor colegi de breaslă, Ovidiu Ştrenc este de părere că asociaţiile nu le reprezintă cu adevărat interesele:
Ei ar trebui să meargă la Parlament să lupte pentru drepturile fermierilor, dar nu au destulă putere şi nici nu sunt interesaţi. (Ovidiu Ştrenc, fermier).
Şi pentru că preţul laptelui a fost una dintre problemele ridicate, reprezentul Oficiului Judeţean de Reproducţie şi Selecţie în Zootehnie Satu Mare, Bohoni Janoş, le-a recomandat fermierilor fie să se asocieze pentru a construi mici fabrici de procesare, fie să se constituie în cooperative agricole pentru valorificarea producţiei de lapte.
Stela Tudor
Ascultă Radio Cluj online AICI: