Concert cu film de cinematecă
În epoca filmului mut acompaniamentul de pian sau cu orchestră de cinematograf ritma acțiunea. Azi, filmul mut acompaniat de orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania ne convoacă la întâlnirea artelor, o experiență sinestezică, aș îndrăzni să spun.
Articol editat de , 24 septembrie 2015, 19:00 / actualizat: 24 septembrie 2015, 23:22
Concertul de vineri, 25 septembrie, al Filarmonicii de Stat Transilvania din Cluj readuce în fața publicului genul cine-concertului, o proiecție de film acompaniată live de muzică. Iar când filmul este capodopera lui Georg Wilhelm Pabst, Cutia Pandorei, intră în ecuație și teatrul. Filmul mut din 1929 scenarizează piesa lui Frank Wedwkind, Lulu (celebra tragedie alcătuita din Spiritul Pământului și Cutia Pandorei) , pentru a istorisi în maniera cabaretului expresionist german povestea femeii fatale, amorală și naivă totodată, a cărui erotism malefic e mortal.
E un concert ieșit din comun, cu proiecție de film, care va avea loc în sala Casei Universitarilor unde funcționăm. Muzica lui Dominik Schuser acompaniază filmul Cutia Pandorei, un film din 1929, relizat după două piese de Wedekind , regizat de Pabst. Sunt nume care au trecut în uitare, care au ajuns undeva în memoria pierdută a cinefililor, a muzicienilor și sigur că va fi o experiență ieșită din comun. (directorul Filarmonicii Transilvania, Marius Tabacu)
Muzica originală a acestui film, compusă în epocă de de Willy Schmidt-Gentner s-a pierdut. La invitația Institutului Goethe, noua versiune a compozitorului german Dominik Schuster se dorește o „restituire muzicală” în spiritul muzicii originare.
Dirijorul Stefan Geiger revine la pupitrul orchestrei Filarmonicii de Stat Transilvania care prezintă în primă audiție la Cluj o partitură muzicală compusă special pentru a acompania pelicula originală.
https://www.youtube.com/watch?v=kqcSWYLXBeA
În anul 2014 Cutia Pandorei a fost prezentat în premieră mondială cu coloana sonoră a lui Dominik Schuster la București. Acum, la Cluj, are loc a doua reprezentație mondială, dar publicul clujean nu se află la prima întâlnire cu genul cine-concertului. Ne amintim, în 2013 în aer liber, în fața Cazinoului, am urmărit Aventurile Prințului Ahmed, acompaniate de Filarmonica de Stat Transilvania, conduse de același dirijor invitat Stefan Geiger. Cine-concertul este o nouă valoroasă contribuție cultuală a Centrului Cultural German din Cluj, un partener de tradiție al Filarmonicii clujene.
Oana Cristea Grigorescu