Limba română va fi studiată în Irlanda
Articol editat de , 25 septembrie 2015, 12:30
Grupul Românilor din Irlanda a demarat o acţiune de strângere de cărţi pentru înfiinţarea unei biblioteci în limba română la Dublin.
Reacţiile au fost cu mult peste aşteptări în privinţa donaţiilor de volume, astfel că e posibil ca o secţie de cărţi în limba română să fie dechisă în cadrul bibliotecii municipale locale şi chiar să fie trimise cărţi şi spre alte comunităţi de români din Irlanda, după cum i-a declarat colegului nostru Florin Săsărman preşedintele organizaţiei Grupul Românilor din Irlanda, Marius Maroşan.
„Foarte multă lume din România s-a mobilizat şi am primit foarte multe cărţi. /…/ Când am cerut cărţi, am spus că acceptăm şi ne dorim să avem orice fel de cărţi în limba română, dar, printre ele, dacă se poate, să fie cărţi de poveşti. Părinţii să poată să le ofere copiilor, să le citească aceleaşi poveşti pe care le-am auzit şi noi de la părinţii noştri, de la educatoare, când eram copii”, spune Marius Maroşan.
Acţiunea de a aduna carte românească se adaugă demersurilor Ambasadei României în Irlanda pentru introducerea studiului limbii române ca limbă străină. Printr-un program-pilot, un modul de limbă, literatură şi cultură română va fi predat, deocamdată într-o singură şcoală, în capitala Irlandei, de anul viitor, precizează Marius Maroşan.
Numărul românilor care trăiesc în prezent în Irlanda e de aproximativ 40-45.000, dintre care 70 % în Dublin sau în împrejurimi, spune preşedintele organizaţiei Grupul Românilor din Irlanda, care apreciază că aceştia s-au integrat destul de bine în ţara în care trăiesc acum.
„Până acum s-au integrat destul de bine. Acum, în ultimul timp, chiar am fost chemaţi la discuţii la Consiliul oraşului şi comitatului Dublin. Pornesc tot mai multe proiecte de integrare a comunităţilor de străini, ceea ce este foarte bine. Acesta e şi principalul scop al organizaţiei noastre, să ajutăm românii la integrarea în această societate. Partea bună este că există o mare colaborare şi autorităţile irlandeze sunt deschise pentru proiecte, sunt deschise ajutorului şi vor să colaborăm pentru a facilita integrarea românilor aici, în Irlanda”. (Marius Maroşan, preşedintele organizaţiei Grupul Românilor din Irlanda)
Asociaţia clujeană Beard Brothers este una dintre cele care s-au mobilizat pentru campania de strângere de cărţi pentru românii din Irlanda. Potrivit informaţiilor postate pe pagina sa de facebook, acţiunea derulată de Beard Brothers are loc până în data de 4 octombrie. Cei care doresc pot duce cărţi la barul Studio 26 din Campusul Haşdeu, pe strada Piezişă nr.26.
Ioana Bindea