Triclosanul periculos pentru inimă
O substanţă antibacteriană folosită la producerea rujurilor, a pastei de dinţi sau a produselor pentru curăţirea feţei poate provoca probleme cardiace, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California.
Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2015, 06:00
Este vorba despre triclosan, un compus chimic antibacterian şi antifungic, utilizat ca ingredient în industria produselor cosmetice, care poate încetini procesul prin care muşchii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier.
Testele realizate în laborator pe şoareci au arătat că expunerea, timp de 20 de minute, la triclosan poate reduce activitatea cardiacă cu 25%.
Experţii avertizează că efectele ar putea fi mai grave în ceea ce priveşte impactul asupra stării de sănătate a oamenilor. În replică, producătorii au ţinut să precizeze că nivelul de triclosan folosit în industrie este sigur pentru sănătate, spre deosebire de dozele la care au fost expuse rozătoarele folosite la experimente.
Studiile anterioare au arătat că această substanţă poate cauza probleme de fertilitate sau ale tiroidei, experimentele realizate acum pe rozătoare fiind primele care analizează efectele triclosanului asupra ţesuturilor musculare.
Deşi înainte se credea că triclosanul este metabolizat cu uşurinţă de organism, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că acesta rămâne în corp şi poate ajunge la organe, producându-le daune.
Pentru o persoană sănătoasă, o reducere cu 10% a activităţii cardiace nu produce efecte sesizabile, dar pentru cineva care are deja probleme cu inima triclosanul ar putea avea un impact grav, a avertizat Isaac Pessah, coordonatorul studiului.
Cercetătorii cred că triclosanul întrerupe fluxul ionilor de calciu, responsabili de transmiterea semnalelor de la creier către muşchi. Legislaţia Uniunii Europene admite prezenţa triclosanului în pasta de dinţi sau cosmetice, într-o proporţie care să nu depăşească 0,3%.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.