Ascultă Radio România Cluj Live

Triclosanul periculos pentru inimă

O substanţă antibacteriană folosită la producerea rujurilor, a pastei de dinţi sau a produselor pentru curăţirea feţei poate provoca probleme cardiace, potrivit cercetătorilor de la Universitatea din California.

cosmetice

Articol editat de cristina.rusu, 25 septembrie 2015, 06:00

Este vorba despre triclosan, un compus chimic antibacterian şi antifungic, utilizat ca ingredient în industria produselor cosmetice, care poate încetini procesul prin care muşchii, inclusiv inima, primesc semnale de la creier.

Testele realizate în laborator pe şoareci au arătat că expunerea, timp de 20 de minute, la triclosan poate reduce activitatea cardiacă cu 25%.

Experţii avertizează că efectele ar putea fi mai grave în ceea ce priveşte impactul asupra stării de sănătate a oamenilor. În replică, producătorii au ţinut să precizeze că nivelul de triclosan folosit în industrie este sigur pentru sănătate, spre deosebire de dozele la care au fost expuse rozătoarele folosite la experimente.

Studiile anterioare au arătat că această substanţă poate cauza probleme de fertilitate sau ale tiroidei, experimentele realizate acum pe rozătoare fiind primele care analizează efectele triclosanului asupra ţesuturilor musculare.

Deşi înainte se credea că triclosanul este metabolizat cu uşurinţă de organism, cercetătorii de la Universitatea din California au arătat că acesta rămâne în corp şi poate ajunge la organe, producându-le daune.

Pentru o persoană sănătoasă, o reducere cu 10% a activităţii cardiace nu produce efecte sesizabile, dar pentru cineva care are deja probleme cu inima triclosanul ar putea avea un impact grav, a avertizat Isaac Pessah, coordonatorul studiului.

Cercetătorii cred că triclosanul întrerupe fluxul ionilor de calciu, responsabili de transmiterea semnalelor de la creier către muşchi. Legislaţia Uniunii Europene admite prezenţa triclosanului în pasta de dinţi sau cosmetice, într-o proporţie care să nu depăşească 0,3%.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate