Joc domino uriaș la Cluj
Un imens joc de domino va lega piața Unirii de piața Mihai Viteazu din Cluj Napoca sâmbătă, 26 septembrie, într-un șir format din peste 3.000 de blocuri de BCA, cu o lungime de peste un kilometru.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 septembrie 2015, 06:00
Coordonatorul proiectului, Istvan Szakacs, spune că dominoul se desfăşoară în contextul în care Clujul este în acest an Capitală Europeană a Tineretului.
O să construim un domino care începe în Piaţa Unirii şi se termină în Piaţa Mihai Viteazu. Trece pe la Consulatul Maghiar, Casa Matei, Piaţa Muzeului, iese pe lângă Poştă, trece prin Central, după aceea pe strada aurarilor… Practic, sub pretextul unirii unor locuri, de fapt unim oameni. Pentru că proiectul acesta nu se poate realiza fără cetăţeni. De aceea avem peste o sută de voluntari, de aceea avem toţi cetăţenii care dau cu aprobatorul: „Da, poate să treacă prin faţă porţii mele”, mai ajută şi ei, mai supraveghează să nu pice. Mai avem nevoie de voluntari; cei care vor să se înscrie o pot face pe site-ul www.altart.org/dominoes. (Istvan Szakacs)
Evenimentul este realizat în cadrul proiectului Create to connect, finanțat cu fonduri europene, și a ajuns până acum în orașe precum Copenhaga, Stockholm, Marsilia, Helsinki și Liubliana, Cluj Napoca fiind primul oraș din Europa de Est în care se realizează un astfel de eveniment.
Station House Opera a prezentat proiectul Dominoes în numeroase orașe europene și ne bucurăm că în Cluj avem oportunitatea de a lucra cu o comunitate cu o istorie așa de bogată, a declarat într-o conferință de presă, Julian Maynard Smith, care este directorul artistic al programului, citat de agerpres.ro
Piesele de domino sunt așezate astfel încât să conecteze, pornind dintr-unul din cele mai centrale puncte ale orașului, diferite spații publice și private — străzi, parcuri, cafenele, curți interioare, clădiri.
Proiectul are scopul de a mobiliza comunitatea prin nivelul de participare la o construcție, care apoi este dinamizată dar și dărâmată printr-un singur gest inițial, care pune în mișcare întregul șir și care este cunoscut publicului prin sintagma principiul dominoului.
Evenimentul presupune participarea a 100 de voluntari care, pe parcursul mai multor ore, vor așeza piesele în poziție. Ulterior, în jurul orei 17,00, piesele vor fi puse în mișcare. Organizatorii au explicat că viteza cu care se dărâmă șirul de piese este echivalentă cu cea a mersului pe jos. La Cluj vor fi necesare 20 de minute pentru a se dărâma toate cele 3.200 de piese, înșirate pe o distanță de 1,2 kilometri.
Radio Cluj va transmite live evenimentul.
Alina Nechita/Mihai Miclăuș
Ascultă Radio Cluj online AICI: