Merele ionatane, cele mai cerute pe piaţă
Recolta de mere din acest an este foarte bună în judeţul Bistriţa-Năsăud.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 26 septembrie 2015, 06:00
Temperaturile ridicate din ultimele luni, dar şi ploile căzute la timp şi în cantităţi apreciabile au făcut ca şi merele să fie mai mari şi mai frumoase decât în anii anteriori.
Pombis SA este cel mai mare producător de mere din Bistriţa-Năsăud, cu livezi la Ciceu Mihăieşti şi la Dipşa. Managerul Aurel Onigaş spune că recolta bună de mere vine să compenseze recolta mai slabă de prune, din acest an:
A fost o producţie de prune mai mică decât în alţi ani, dar vom avea o producţie mult mai mare de mere, pentru că în ultimele trei săptămâni a plouat destul de mult şi merele au crescut foarte tare. Noi am pus semne prin livadă, am măsurat şi am constatat că merele au crescut în ultimele trei săptămâni în medie cu trei milimetri. (Aurel Onigaș, manager Pombis SA)
Soiul preponderent cultivat în livezile din acest judeţ continuă să fie Ionatanul, deşi tendinţa din ultimii ani este de a întineri livezile şi cu puieţi din alte soiuri. Dar, spune Aurel Onigaş, soiul Ionatan continuă să fie cel mai solicitat pe piaţă.
Ionatanul este soiul preponderent la noi, apoi urmează Goldenul şi Starkinson-ul, dar mai avem şi soiuri mai noi, însă pe suprafeţe mai reduse. Tendinţa este de a înlocui livezile vechi cu soiuri moderne, dar vom păstra o suprafaţă destul de mare din soiul Ionatan, pentru că se vinde foarte bine. Şi, părerea mea este că Ionatanul este cel mai bun măr pentru fabricarea sucului natural. O combinaţie 75 la sută ionatane şi 25 la sută goldene dă cel mai bun suc de mere!
Merele produse în Bistriţa-Năsăud ajung în hypermarket-urile din ţară, dar şi pe piaţa liberă din Bistriţa, Cluj şi în alte oraşe din Transilvania. Aceste mere ajung şi în Ungaria unde, spune Aurel Onigaş, se pare că producţia din acest an a fost mai mică decât în alţi ani:
Ungaria este un concurent foarte mare pentru noi, dar în acest an producţia de mere a fost mult mai mică si faptul că noi exportăm mere în Ungaria spune totul. Se pare că şi în Germania producţia de mere este mai mică decât în alţi ani. Şi la export ni se cer merele ionatane, pentru că acest soi se mai cultivă doar pe suprafaţe mici în Ungaria şi Polonia, deci este un avantaj că nu am înlocuit livezile de ionatane.
În anii trecuţi merele ionatan din Bistriţa-Năsăud au ajuns şi în mâinile elevilor, prin programul Mere în şcoli.
Florin Săsărman
Ascultă Radio Cluj online AICI: