Zilele Culturii Armene
Întemeietorul oraşului Gherla, episcopul Oxendius Verzerescu, este omagiat în acest an la Zilele Culturii Armene. Evenimentul se desfăşoară sâmbătă şi duminică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei şi în cadrul lui sunt prezentate obiecte din patrimoniul preotului dar şi lăzi de călătorie în care armenii şi-au transportat bunurile în timpul exodului din Moldova.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 26 septembrie 2015, 10:00
Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, spune că migraţia armenilor de acum 300 de ani seamănă cu problema refugiaţilor sirieni de astăzi. El povesteşte că la acea vreme armenii au plecat din Moldova din cauza persecuţiilor şi nu peste tot au fost primiţi cu braţele deschise:
Expoziţia încearcă să reflecte acest exod. Au fost multe mii de armeni care au trecut munţii, venind dinspre Moldova. S-au aşezat iniţial la Bistriţa, dar nu au fost bine primiţi de populaţia săsească din oraş. Au apărut conflicte, incendieri ale caselor armenilor şi, până la urmă, comunitatea a fost alungată din oraş. Din acest motiv, în anul 1700, pentru că episcopul Oxendius Verzerescu nu dorea să între în conflict cu nicio altă comunitate urbană a cumpărat cu 25.000 de florini, o suma uriaşă, – echivalentul a vreo 9 kg de aur – terenul pe care armenii şi-au construit propriul lor oraş.” (istoricul Tudor Sălăgean)
În cadrul Zilelor Culturii Armene sunt prezentate dansuri tradiţionale şi muzică religioasă specifice comunităţii. De asemenea, va fi difuzat un documentar despre Armenia şi va avea loc o lansare de carte despre înfiinţarea oraşului Armenopolis, Gherla de astăzi.
Mihai Miclăuş
Ascultă Radio Cluj online AICI: