Prima zi de școală la UBB și UTCN
Zi importantă pentru majoritatea universităţilor clujene. Noul an universitar a început azi pentru aproape toţi studenţii, excepţie fac mediciniştii care îşi păstrează an de an tradiţia, astfel încât Universitatea de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu îşi deschide porţile doar la 1 octombrie.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 septembrie 2015, 16:38
Începerea noului an universitar al Universităţii Babeş Bolyai s-a desfăşurat în prezenţa profesorilor, studenţilor şi a unor personalităţi din Cluj şi din străinătate. Ceremonia a debutat cu discursul rectorului Universităţii, Ioan-Aurel Pop, care a vorbit puţin şi despre tradiţia Universităţii:
Deschiderea noului an universitar este o sărbătoare a spiritului tânăr, spun mereu, dar în spatele acestui spirit tânăr avem o tradiţie de 434 de ani. Din 1581 această universitate, cu anumite întreruperi, fireşte, îşi îndeplineşte menirea. Este o bucurie pentru Cluj că Universitatea este în centrul atenţiei. Este singurul oraş din România în care fiecare al patru-lea locuitor al său este student şi studenţia nu reprezintă numai o emblemă, ci şi un mod de viaţă. Ce poate fi mai frumos decât să ne bucurăm împreună adică, Gaudeamus Igitur.
Studenţilor le doresc să aibă parte de un început de toamnă, la Cluj, nebun de frumoasă, cum zicea poetul; le doresc să se simtă bine. Cu alte cuvinte să trăiască pe deplin viaţa Clujului academic şi universitar. (Ioan Aurel Pop)
Studenţii au venit cu forţe noi şi cu emoţii în acest an universitar. Câţiva dintre ei ne-au spus că se simt excelent şi au mari emoţii la întâlnirea cu profesorii şi colegii.
Deschiderea anului universitar a fost marcată şi de un eveniment important odată cu împlinirea celor două decenii de existenţă a liniei de studii în limba germană. A fost semnat acordul de constituire a Consiliului Consultativ al acestei Linii de Studiu, în prezenţa unor personalităţi din Germania. Rectorul Universităţii Babeş Bolyai detaliază importanţa semnării acestui acord:
E un lucru deosebit pentru continuarea liniei noastre de studii în limba germană, pentru succesele ei viitoare şi trebuie să vă spun că linia germană de studiu este una dinamică, care ne aduce nu numai prestigiu ştiinţific şi didactic prin absolvenţii deosebiţi, dar şi un prestigiu privind legătura Universităţii cu comunitatea şi cu mediul de afaceri. Studenţii noştri au mari şanse să se angajeze în mediul central european în ţările în care se vorbeşte germană, dar chiar şi în România. Vom vedea că vor fi absorbiţi cu toţii de piaţa forţei de muncă în Cluj sau în Uniunea Europeană. Firmele care ne finanţează cursurile le asigură absolvenţilor noştri în proporţie de 90 la sută şi plasament în aceste firme. Aş putea zice că locul de muncă este asigurat pentru studenţii de la linia germană de studiu în proporţie mai mare decât pentru ceilalţi. (Ioan Aurel Pop)
La Universitatea Tehnică noul an universitar a început pentru studenţi cu o oră de dirigenţie, unde li s-a explicat ce îi aşteaptă de acum înainte, timp de 4 ani. Mai mult, studenţii vor putea participa la dialoguri deschise cu profesorii timp de o săptămână, iar la finalul acesteia vor fi antrenaţi într-un tur al Clujului pe biciclete şi alte competiţii sportive. Entuziaşti şi cu mari emoţii ne-au spus şi nouă de ce au ales această Universitate:
Am ales să vin aici pentru că în urma acestei facultăţi voi obţine mult mai uşor un loc de muncă.
Vreau să merg pe acest domeniu pe viitor. Este mai sigur.
Cred că voi rezista 4 ani la fel cum au rezistat şi alţii.
Din experienţa anilor trecuţi ştim că mulţi încep facultatea, însă, puţini o termină. Rămâne de văzut dacă entuziasmul studenţilor va rămâne acelaşi până la final.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.