Beneficiile fructelor de scoruș
Cu siguranţă în plimbările pe care le-aţi făcut prin pădure aţi admirat fructele scoruşului de munte, un arbore ce crește în zonele montane . Fructele scoruşului sunt roșii, mari cât boabele de mazăre și cresc sub formă de ciorchini, iar inflorescențele acestuia sunt alcătuite din flori mici și albe.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 septembrie 2015, 06:00
Fructele de scoruș au foarte multă vitamina C și de asemenea conțin acizi organici, zaharuri, săruri minerale, tanin, acid malic, uleiuri eterice. Conţin şi vitamina B și E dar în cantitate mai mică decât vitamina C.
Sucul din fructe de scoruș are proprietăți vitaminizante, decongestionante, diuretice, antitusive, astringente, antireumatice, depurative, digestive, coleretice, laxative, detoxifiante pentru organism (curăță sângele), vindecătoare pentru anumite afecțiuni ale ficatului, inimii, rinichilor. Are efect bun și asupra vezicii biliare, distruge și elimină pietrele ce se formează în timp. De asemenea reduce nivelul de colesterol din sânge, ameliorează transpirațiile, bufeurile și alte simptome care apar la menopauză, îmbunătățește sănătatea ochilor deoarece are substanțe carotenoide care sunt precursori ai vitaminei A.
Infuzia de scoruș este recomandată în tratamentul scorbutului, anemiei, gastritei, migrenei, balonării, aterosclerozei, spondilozei, reumatismului, tusei, gingivitei, bronșitei.
Din fructele de scoruș se fac mărgele pentru femei. În credinţa populară se spune că acestea oferă încredere în sine și sporesc fertilitatea. În plus datorită culorii roșii, se crede că scorușul te scapă de deochi și spirite rele, de aceea se agață un fir cu bobițe de haine. O altă utilizare este în industrie, la obținerea de vopsea roșie ecologică pentru colorarea naturală a țesăturilor.
Denumirea științifică a scoruşului este Sorbus aucuparia și face parte din familia Rosaceae. Acest arbore este foarte răspândit în Europa și Asia.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.