Ascultă Radio România Cluj Live

Beneficiile fructelor de scoruș

Cu siguranţă în plimbările pe care le-aţi făcut prin pădure aţi admirat fructele scoruşului de munte, un arbore ce crește în zonele montane . Fructele scoruşului sunt roșii, mari cât boabele de mazăre și cresc sub formă de ciorchini, iar inflorescențele acestuia sunt alcătuite din flori mici și albe.

Beneficiile fructelor de scoruș
Foto: Beneficiile fructelor de scoruș

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 septembrie 2015, 06:00

Fructele de scoruș au foarte multă vitamina C și de asemenea conțin acizi organici, zaharuri, săruri minerale, tanin, acid malic, uleiuri eterice. Conţin şi vitamina B și E dar în cantitate mai mică decât vitamina C.

Sucul din fructe de scoruș are proprietăți vitaminizante, decongestionante, diuretice, antitusive, astringente, antireumatice, depurative, digestive, coleretice, laxative, detoxifiante pentru organism (curăță sângele), vindecătoare pentru anumite afecțiuni ale ficatului, inimii, rinichilor. Are efect bun și asupra vezicii biliare, distruge și elimină pietrele ce se formează în timp. De asemenea reduce nivelul de colesterol din sânge, ameliorează transpirațiile, bufeurile și alte simptome care apar la menopauză, îmbunătățește sănătatea ochilor deoarece are substanțe carotenoide care sunt precursori ai vitaminei A.

Infuzia de scoruș este recomandată în tratamentul scorbutului, anemiei, gastritei, migrenei, balonării, aterosclerozei, spondilozei, reumatismului, tusei, gingivitei, bronșitei.

Din fructele de scoruș se fac mărgele pentru femei. În credinţa populară se spune că acestea oferă încredere în sine și sporesc fertilitatea. În plus datorită culorii roșii, se crede că scorușul te scapă de deochi și spirite rele, de aceea se agață un fir cu bobițe de haine. O altă utilizare este în industrie, la obținerea de vopsea roșie ecologică pentru colorarea naturală a țesăturilor.

Denumirea științifică a scoruşului este Sorbus aucuparia și face parte din familia Rosaceae. Acest arbore este foarte răspândit în Europa și Asia.

 

Rodica Tulbure

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate