Ce fel de sancţiuni mai ascunde Codul Rutier
Probabil multă lume nu ştie că atunci când se află la volanul unei maşini trebuie să fie şi manierat, pe lângă faptul că are aptitudini de conducător auto. În caz că nu ştiaţi, soferii nepoliticoşi pot primi amenzi usturătoare când vine vorba de agresivitatea verbală sau exprimată prin gesturi obscene.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 septembrie 2015, 15:06 / actualizat: 30 septembrie 2015, 11:01
Politeţea la volan nu mai este de mult o caracteristică a peisajului rutier românesc. Zi de zi în trafic întâlnim şoferi care nu respectă regulile de circulaţie, ba mai mult mai sunt şi agresivi din punct de vedere verbal. Pentru ei Codul Rutier are o surpriză. Potrivit prevederilor din Codul Rutier, articolul 102, săvârșirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă clasa a IV de sancţiuni, respectiv cu o sumă cuprinsă între 1.000 de lei şi 2.000 de lei.
Unii şoferi susţin că reuşesc să îşi stăpânească ieşirile nervoase la volan, însă în aceeaşi măsură există persoane care nu se mai pot controla:
Eu îi înjur pe cei care nu conduc ca şi mine. Mă enervează şi îmi ies din fire. Dacă se pune problema să fiu amendat pentru asta, voi încerca să mă controlez.
Eu nu înjur şi nu bat pe nimeni. Nu are niciun rost. Cred că ar trebui să ne uităm la noi prima dată. Nici nouă nu ne-ar place ca cineva să ne vorbească urât.
Eu, câteodată, mai vorbesc urât, pentru că sunt unii care nu au ce căuta la volan. Dar încerc să mă controlez tot mai mult.
Mă mai enervez, însă, doar în gând înjur sau în maşină cu geamul închis.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sălaj, Tincuţa Dumuţa ne-a explicat cum pot fi aplicate aceste amenzi:
Prin derogare de la dreptul comun Ordonanţa de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice stabileşte două modalităţi de constatare a contravenţiilor în regimul circulaţiei rutiere. Prin urmare constatarea se poate face în mod direct de către poliţistul rutier şi cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate şi omologate şi verificate metrologic. Altfel spus, se poate face de către poliţistul rutier doar în flagrant sau dacă ea este înregistrată cu aparatele radar din dotarea poliţiei.
Adică o simplă înregistrare cu telefonul dumneavoastră mobil al unui participant la trafic, care vă agresează verbal sau vă face gesturi obscene, nu reprezintă o dovadă. De asemenea nu puteţi să dovediţi ce s-a întâmplat nici măcar dacă aveţi martori.
Mai mult, pe lângă contravenţiile menţionate mai sus, trebuie să ştiţi că puteţi fi amendaţi şi pentru faptul că circulaţi prea încet. Potrivit Codului Rutier, articolul 99, conducerea unui autovehicul în mod nejustificat cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă clasa I, adică cu o sumă cuprinsă între 200 de lei şi 320 de lei.
Iată ce fel de amenzi putem primi. Deşi nu suntem obişnuiţi cu ele, le putem totuşi preveni. Aşadar, haideţi să ne păstrăm calmul în trafic şi să nu conducem mai încet decât scrie pe indicator.
Corina Gliguța
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.