După un sfert de secol, despre romi
Situaţia romilor din România, la un sfert de secol de la căderea comunismului, este luată în discuţie în cadrul unei conferinţe regionale, care are loc în zilele de 29 şi 30 septembrie, la Cluj-Napoca.
Articol editat de , 29 septembrie 2015, 10:14
După un sfert de secol – Conferinţa regională despre romi şi discriminare e organizată de Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj-Napoca, cu sprijinul financiar al Fondului ONG din Granturile EEA şi din Granturile norvegiene.
Florin Moisă, preşedinte executiv al Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi, spune că, deşi mai sunt multe de făcut, situaţia minorităţii rome s-a îmbunătăţit din multe puncte de vedere în această perioadă:
Ratele de participare şcolară a copiilor romi sunt mult mai bune decât acum câţiva ani, locurile speciale pentru romi din licee sau facultăţi se ocupă şi tot mai mulţi tineri romi termină o formă de învăţământ, cu posibilităţi bune de a se integra pe piaţa muncii, spune Florin Moisă.
S-au făcut mulţi paşi în domeniul sănătăţii, în cel cultural, în cel al respectării drepturilor omului. Nu mai apar anunţuri de genul “vând apartament, fără romi pe scară”, sau “angajez muncitori, exclus romi”.
“Oamenii au învăţat, şi cred că beneficiile pentru întreaga societate se vor vedea în timp”, spune Florin Moisă. “Pe măsură ce incluziunea socială a romilor va fi tot mai bine rezolvată în România, diferenţele vor scădea şi percepţia populaţiei majoritare faţă de romi va fi una neutră, sau pozitivă. Nu se poate schimba percepţia peste noapte. Ţinta este să schimbi realităţile şi să faci o viaţă mai bună pentru toţi.”
Pe măsură ce vom şterge aceste diferenţe, tema romilor nu va mai fi una importantă, iar ONG-uri ca cel pe care îl conduce îşi vor pierde obiectul activităţii, mai spune Florin Moisă. Dar asta se va întâmpla, poate, abia peste 10-20 de ani, adaugă el.
Conferinţa regională despre romi şi discriminare reuneşte experţi români şi străini, reprezentanţi ai ONG-urilor şi ai instituţiilor finanţatoare, care sunt invitaţi să privească în mod constructiv, dar şi critic, ultimii 25 de ani de politici publice pentru romi, precum şi programele şi provocările pentru viitor.
Ioana Bindea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.