Județul celor 100 de colecționari
Sălajul numără peste o sută de colecționari. În timp ce unii au decenii în care au colecționat, alții sunt abia la început și cred că a colecționa înseamnă a salva aceea parte din istorie care este pe punctul de a fi uitată.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 29 septembrie 2015, 15:00
Cel mai bun exemplu este cel al sălăjeanului Florian Ungur din localitatea Brusturi. De la 4 ani a început sălăjeanul să colecționeze aparate de radio. A ajuns în timp să dețină o colecție impresionantă. Florian Ungur a înființat primul muzeu al radioului din Sălaj. Deține aparate fabricate în perioada celor două războaie mondiale, în perioada interbelică, dar și între anii 1950-1990.
În timp, sălăjeanul a colecționat și sisteme de comunicații utilizate pe front sau chiar în armata anilor ’80. Nu știe exact cât de cuprinzătoare este colecția numeric vorbind, dar recunoaște că acolo se găsește o parte din viața sa, iar pasiunea nu are limite.
Lui Florian Ungur i se alătură și Michael Werner, un neamț venit în Sălaj imediat după Revoluție. A auzit că în România este criză de medicamente și a plecat din Germania unde muncea în industria farmaceutică. Între timp s-a însurat în comuna Românași cu o româncă, evident. Bărbatul a ajuns unul dintre cei mai importanți colecționari de monede din Sălaj și spune că va colecționa atât cât timpul și banii îi vor permite.
Colecționarii sunt mulți, iar colecțiile inedite chiar și într-un județ mic cum este Sălajul.
Adi Lungu
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.