Sport cu ştacheta sus
Articol editat de , 29 septembrie 2015, 15:27
Cea mai mare facultate de educaţie fizică şi sport din ţară şi-a deschis porţile pentru un nou an universitar.
La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Babes-Bolyai”, cei 1340 de studenţi beneficiază de baza materială de excepţie din Parcul „Iuliu Haţieganu”, acolo unde se păstrează şi moştenirea spirituală a medicului clujean.
Dictonul Mens sana in corpore sano, invocat, luni, de rectorul UBB, la ceremonia din Aula Magna de deschidere a anului universitar e aici la ea acasă.
„Suntem facultatea [de sport-n.r.] cel mai bine dotată din România şi din această parte a Europei. Iar faptul că studenţii noştri au unde să-şi desfăşoare o activitate excepţională, la standarde foarte înalte, atât didactice, cât şi sportive, înseamnă foarte mult. Corpul profesoral al facultăţii e un corp de mare ţinută. Avem foarte mulţi medici de valoare, avem antrenori emeriţi care predau disciplinele tehnice, avem foarte mulţi profesori didacticieni foarte buni şi care fac onoare facultăţii.” (decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, prof.univ.dr. Vasile Bogdan)
Peste 400 de studenţi sunt înscrişi numai în anul I. Profesor de sport, kinetoterapeut, un cabinet de masaj sunt câteva dintre opţiunile la care câţiva dintre ei spun că s-au gândit deja, pentru viitor.
Meseriile pentru care pot opta absolvenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport se bucură de căutare pe piaţa muncii, după cum spun cadrele didactice.
La festivitatea de deschidere a anului universitar, ştafeta a fost predată generaţiilor actuale de foştii profesori ai facultăţii. Ei cred, şi astăzi, că meseria pe care au practicat-o a fost o bună alegere.
„Da, a meritat să aleg această profesie. Dacă m-aş mai naşte o dată, aş alege-o din nou, şi aş face-o cu aceeaşi plăcere şi cu aceeaşi bucurie. Le doresc studenţilor de toate vârstele să facă acelaşi lucru şi să nu uite că gimnastica este baza mişcărilor şi în celelalte sporturi, baza care le creează structura fizică necesară pentru performanţă.” (conf.univ. Lia Rusu)
„Mi-am ales această profesie datorită profesoarei mele de educaţie fizică, Valeria Şuteu, pe care am avut-o în anii de liceu, la Râmnicu-Vâlcea, şi care astăzi are 96 de ani… Iubesc copiii, iubesc mişcarea şi asta m-a determinat să îmi aleg profesia de dascăl în educaţie fizică. Fără niciun fel de discuţie, aş alege-o din nou!” (conf..univ. Ica Geleriu
„A fost o alegere bună. Eu am vocaţie de profesoară şi sunt bucuroasă că am fost profesoară de educaţie fizică. A fost chemarea mea şi mi-am împlinit toate visele. Am realizat tot ce mi-am dorit în meserie. Studenţii de azi să meargă la cursuri, să îşi vadă de viaţa lor şi să nu îşi abandoneze visele de realizare.” (prof..dr. Mariana Marolicaru)
Text/foto: Ioana Bindea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.