Vocea tinerilor europeni se aude la Cluj
Articol editat de , 30 septembrie 2015, 14:26
La Cluj a început miercuri, 30 septembrie, o nouă ediţie a Întâlnirilor Europene organizate de Ambasada Franţei şi Institutul Francez din România-filiala Cluj, în acest an, cu tema “Tineret şi teritorii: noi forme de angajament în Europa”.
În Clujul capitală europeană a tineretului, Întâlnirile Europene din Transilvania s-au deschis la Cluj Arena, urmând să continue, în 1 şi 2 octombrie, la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterninară şi la Fabrica de Pensule.
Organizatorii îşi propun să aprofundeze chestiuni legate de mobilitate şi locuri de muncă, punând accent şi pe angajamentul tinerilor și pe inițiativele locale, naționale și europene inovatoare. 50 de parteneri români şi străini vor discuta în jurul a cinci mese rotunde.
„Aceste mese rotunde sunt deschise, intrarea e liberă şi toti cei interesati pot veni să dialogheze cu responsabili sociali, politici si economici pe marginea acestor probleme”, spune directorul Institutului Francez-filiala Cluj, Benoît Bavouset:
Mobilităţile, factor de inegalitate sau de oportunitate?, Formare, locuri de muncă şi antreprenoriat, Politici publice în favoarea tineretului sunt câteva dintre temele meselor rotunde. Primul dintre ateliere a fost dedicat marii conferinţe asupra schimbărilor climatice care va avea loc la Paris, la sfârşitul acestui an. Actriţa Medeea Marinescu (în fotografie), ambasadoare a conferinţei Paris Climat 2015 în România, cu misiunea de a transmite către societatea civilă mesajele care decurg de aici, a fost prezentă la deschiderea întâlnirilor de la Cluj.
„Ce auzeam de ani de zile la televizor – schimbările climatice, natura care se înfurie şi se răzbună pe noi -, lucrurile acestea nu se mai întâmplă într-un viitor apropiat, ci se întâmplă deja, acum. Daca nu se iau nişte măsuri extrem de clare şi de dure, anul 2030 va fi unul absolut dramatic, pentru că se estimează o creştere a temperaturii la nivel global cu 4-5 grade. Demersurile care se fac acum încearcă să diminueze această creştere la doar 2 grade. Dacă tinerii vor reacţiona, cred că ei pot fi un factor de decizie, cred foarte mult că ei pot schimba lucrurile, pentru că îi priveşte în mod direct. De fapt, priveşte viitorul, asta trebuie să înţeleagă oamenii. Trebuie să ne gândim: pe cine iubim noi cel mai mult pe lumea asta? Fiecare are o mamă, un copil… În cazul meu, este fiul meu de şase ani. Dacă iubim pe cineva foarte mult, trebuie să ne gândim de ce facem ceea ce facem.” (Actriţa Medeea Marinescu, ambasadoare a conferinţei Paris Climat 2015 în România)
Au fost invitaţi la Întâlnirile Europene din Transilvania şi 12 tineri din orașe înfrățite cu Clujul, care participă la un program organizat de administrația locală și de federaţia SHARE. În ziua de 2 octombrie, ei vor prezenta un manifest cu propuneri ale tineretului european şi vor inaugura o colonadă de mesaje în centrul orașului, pe Bulevardul Eroilor, simbolizând vocea tinerilor din Europa.
Text/foto: Ioana Bindea