Mai multe femei decât bărbați mor de afecțiuni ale inimii
Doar în România au murit, anul trecut, peste 150.000 de oameni din cauza bolilor de inimă, iar această cifră reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate.
Articol editat de , 1 octombrie 2015, 09:22 / actualizat: 3 octombrie 2015, 11:06
În Europa, mortalitatea prin boli cardiovasculare la femei a depăşit-o pe cea bărbaţilor.
52% femei, 48% bărbaţi. E adevărat că femeile trăiesc, în medie, cu 8-10 ani mai mult, dar au deprins multe din obiceiurile greşite ale bărbaţilor: fumat, agresivitate, alimentaţie nesănătoasă, lipsă de mişcare, nici măcar munca în gospodărie n-o mai practică toate, deşi este şi ea un fel de a face mişcare.
În privinţa datelor statistice avem reţineri. Conform certificatelor de deces, 60% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare, dar medicii au tendinţa de a menţiona drept cauză a decesului la persoanele peste 65 de ani cardiopatia ischemică, ceea ce e greu de crezut. Oricum, în ţara noastră, în ultimii 20 de ani, a avut loc o creştere cu până la 50% a bolilor cardiovasculare. Din fericire, în ultimii 7 ani, creşterea s-a oprit. (prof. Dumitru Zdrenghea, Secţia de Cardiologie a Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca)
Dacă se face prevenirea din timp, putem trata bolile cardiovasculare în procent de 98%. De pildă, dacă bolnavul care suferă de o creştere mică a tensiunii arteriale adoptă un stil de viaţă sănătos, tensiunea poate fi readusă în limite normale fără a recurge la tratament medicamentos. (prof. Dana Pop, Secţia de Cardiologie a Spitalului de Recuperare din Cluj-Napoca)
Pentru a-i tenta pe oameni să facă mişcare, în două dintre parcurile Clujului există deja aşa-numitele„Promenade ale inimii”, cu trasee de dificultate diferită pentru bolnavi şi pentru cei sănătoşi.
Dan Horea
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.