Tot mai puţini studenţi în România
Numărul studenţilor din România s-a înjumătăţit în ultimii şapte ani, ajungând de la un milion în anul universitar 2007-2008, la 500.000 în 2014-2015.
Articol editat de , 2 octombrie 2015, 07:35
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a declarat, la Sibiu, că este optimist în ceea ce priveşte actualul an universitar, sperând ca raportările instituţiilor de învăţământ superior să indice o creştere cu 10 procente a numărului de studenţi la nivel naţional.
Ministrul Sorin Câmpeanu a enumerat şi cauzele care au determinat această scădere.
Pe baza scăderii demografice, pe baza contextului economic care permite unui număr mai mic de doritori să îşi poată suporta studiile, e vorba de locurile cu plată din universităţile publice şi de locurile din universităţile private, pe baza, să spunem, saturaţiei în anumite domenii, şi aici nu se încadrează nicidecum ingineria, medicina sau ştiinţele, sunt multipli factori care au determinat această scădere. Această scădere nu va putea fi compensată decât de conştientizarea importanţei internaţionalizării activităţii universităţilor. Dar pentru asta trebuie să avem programe de studii disponibile în limba engleză, germană, franceză pentru a putea fi accesate de către studenţii străini. (Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei)
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a participat, joi, la Sibiu, la festivitatea de deschidere a anului universitar. La acelaşi eveniment a fost prezent şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, care a vorbit despre creşterea numărului de locuri în academiile militare din România. El a anunţat că în acest an universitar se pregătesc peste 5.500 de studenţi.
Ministrul Mircea Duşa a precizat că de anul viitor va fi suplimentat şi numărul de locuri de la Institutul Medico-Militar, pentru a putea asigura necesarul de medici în cele 11 spitale militare din ţară.
Am crescut numărul de locuri. Şi pentru că, aşa cum în sistemul de sănătate sunt probleme cu asigurarea medicilor în spitale am solicitat ca începând de anul viitor să creştem numărul de locuri la Institutul Medico-Militar astfel încât să putem asigura medici militari în cele 11 spitale regionale pe care le gestionează Ministerul Apărării Naţionale. (Mircea Duşa, ministrul Apărării)
RADOR