Vegetarian ?
Articol editat de , 3 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 7 octombrie 2015, 11:58
Un hummus, sau poate chiar un guacamole cu focaccia, o lasagna raw cu brânză de busuioc din seminţe de caju hidratate, o supă cremă de spanac…
Nu e obligatoriu să fie atât de complicat. Dar aşa ar suna un posibil meniu, pe care mi-l recomandă managerul singurului restaurant din Cluj cu profil 100% vegetarian, Samsara. Localul funcţionează de peste doi ani şi, după cum spune Alin Borşoş, vegetarian şi el, numărul clienţilor e în creştere.
„Observăm cu bucurie că sunt din ce în ce mai mulţi oameni vegetarieni. Asta ne face să înţelegem că lumea începe să conştientizeze, de fapt, ce înseamnă să mănânci sănătos. Atunci când intri şi descoperi ce înseamnă bucătăria vegetariană, vegană şi raw-vegană, îţi dai seama cât de complexă, cât de largă e toată paleta asta şi ajungi să-ţi dai seama că, de fapt, există vitamine, există absolut tot de ce are nevoie corpul uman în bucătăria asta.” (Alin Borşoş, managerul restaurantului Samsara)
„Earth Food & Good Mood” e deviza promovată inclusiv în meniul localului. Un ideal care pare să câştige adepţi în rândul publicului larg, deşi părerile rămân împărţite.
Unii spun că au încercat să renunţe la carne din considerente medicale şi s-au simţit bine; alţii spun că nu ar renunţa la carnea din alimentaţie; o femeie care a fost vegetariană un an îmi spune că a renunţat din comoditate, pentru că „e greu să fii singurul vegetarian din familie”.
O schimbare în atitudinea faţă de vegetarianism au constatat specialiştii în nutriţie, începând cu ei înşişi.
Conf.univ.Ioan Andrei Vereşiu, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj spune că, dacă în urmă cu 20 de ani, exista o oarecare reţinere în a recomanda acest regim, fiind chiar contraindicat de către unii medici, acum lucrurile stau altfel.
„S–au acumulat date, dovezi, studii, care arată că, de fapt, vegetarianismul poate fi o soluţie pentru un stil de viaţă sănătos. S-a constatat, investigând comunităţi mari de vegetarieni, în Statele Unite, dar chiar şi în Europa, faptul că riscul lor pentru bolile noastre cele mai frecvente la ora actuală – diabetul, obezitatea, hipertensiunea şi consecinţele lor, bolile cardiace – este mult mai mic. Aşa-zisa dietă de tip vestic, care înseamnă multă carne roşie, multă carne procesată, multe dulciuri rafinate este un factor unanim recunoscut de risc, nu numai pentru bolile cardiace, dar şi pentru cancere şi pentru alte afecţiuni, pentru demenţa Alzheimer, de exemplu. Opusul acesteia, care este dieta vegetariană, lacto-vegetariană, lacto-ovo-vegetariană, lacto-ovo-pesco-vegetariană, toate acestea sunt, din punct de vedere nutriţional, mai sănătoase.” (Conf.univ.Ioan Andrei Vereşiu, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj)
Există riscuri în adoptarea unei astfel de diete?
„Pot să apară unele riscuri la persoanele de vârste extreme (copii foarte mici, persoane vârstnice), sau la femeile însărcinate, dar aceste riscuri pot fi bine controlate, dacă în aceste perioade, sau la aceste categorii de vârstă se administrează suplimente vitaminice”, explică doctorul Ioan Andrei Vereşiu:
„Din punct de vedere nutriţional, vegetarianismul şi-a găsit locul normal în opţiunile pe care le poate avea oricine despre mâncare”, adaugă el.
Faptul că bucătăria vegetariană e mai complexă decât o salată nu ar trebui să ne descurajeze. Beneficiile sunt importante, după cum constată pe propria piele adepţii ei.
„Mănânci sănătos, te simţi bine, eşti energic – sunt nenumărate beneficii care contrabalansează gândul care te-ar descuraja, spune Alin Borşoş. Şi, pe de altă parte, atunci când faci ceva care ştii că e şi savuros, şi sănătos, şi aşa mai departe, faci cu mare plăcere şi cu mare drag.”
Vegetarianismul, un stil de viaţă cu care medicii se declară, astăzi, de acord. Până la urmă, o chestiune de motivaţie şi de opţiune personală.
L-am întrebat şi pe doctorul Ioan Andrei Vereşiu dacă ar fi dispus să adopte această dietă:
„Nu ştiu”, îmi răspunde, uşor încurcat. „Nu ştiu, deşi nu mi-ar strica. Sunt convins de lucrul acesta.”
Text/foto: Ioana Bindea
Ziua Mondială a Vegetarienilor, 1 octombrie, e marcată din anul 1978, la iniţiativa Uniunii Internaţionale a Vegetarienilor. Ea marchează începutul unei luni în care vegetarienii încearcă să conştientiezeze publicul larg despre beneficiile unei alimentaţii fără carne.