AIDA 95, luni seara la „Alternative Muzicale”
Ediția de luni a emisiunii „Alternative Muzicale” este una specială: vom difuza opera „Aida” de Verdi, repusă în scenă în 17 mai 2015, cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la inaugurarea operei clujene, primul teatru liric din ţară. Dacă nu aţi fost în sala de spectacole în luna mai, vă oferim acum posibilitatea să audiaţi această operă în 4 acte.
Articol editat de Andreea Leonid, 4 octombrie 2015, 11:14 / actualizat: 8 august 2016, 12:59
Distribuţia este una de excepţie: soprana Radostina Nikolaeva de la Opera din Sofia, baritonul Ionuţ Pascu şi basul Adrian Sâmpetrean. În rolul Radames îl vom asculta pe Hector Lopez. Orchestra operei clujene este dirijată de Gabriel Bebeşelea din Iaşi.
Printre lucrările de operă ale lui Verdi care au trecut testul timpului se află şi „Aida”, a cărei temă exotică aduce în atenţie incredibila poveste de dragoste dintre Aida, prinţesă de origine etiopiană şi Radamès, general al armatei egiptene. Compusă cu prilejul inaugurării primului teatru muzical de la Cairo şi al sărbătorilor legate de încheierea lucrărilor la Canalul Suez, „Aida” are la bază libretul lui Antonio Ghislanzoni. Prezentată pentru prima dată în 1871 la Teatrul de Operă din Cairo, „Aida” a cucerit pe loc publicul. Verdi avea să considere drept adevărata premieră reprezentaţia de la Scala (Milano), din 1872.
Actul I
Pentru a respinge armatele etiopienilor, Regele Egiptului trebuie să desemneze un nou general. Tânărul Radames îşi doreşte cu fervoare această cinste, deşi este îndrăgostit de prinţesa etiopienă Aida, sclavă la curtea din Memphis şi va trebui să lupte împotriva tatălui ei. Într-adevăr, Radames este cel ales. Aida suferă să-l ştie victorios împotriva poporului ei, dar Amneris, fiica faraonului, se bucură, fiind chinuită însă de gelozie, căci bănuieşte iubirea lui Radames pentru Aida. Radames primeşte în templu sabia de general.
Actul al II-lea
Etiopia a fost învinsă iar Amneris aşteaptă întoarcerea triumfătoare a lui Radames.
Hotărâtă să afle care sunt sentimentele Aidei, Amneris îi spune iniţial acesteia că Radames a murit, dar îi dezvăluie adevărul imediat ce se convinge că Aida îl iubeşte pe acesta.
În sunetele marşului triumfal, Radames defilează victorios cu armata şi cu prada de război prin faţa faraonului şi a marilor preoţi. Printre prizonieri se află şi Amonasro, regele etiopienilor, tatăl Aidei. Pentru a răsplăti vitejia lui Radames, faraonul îi acordă mâna fiicei lui, Amneris.
Actul al III-lea
Pe malul Nilului, Aida îl aşteaptă pe Radames. Înaintea lui, însă, soseşte Amonasro. Acesta o convinge să afle de la tânărul general planul de luptă. Îndrăgostit de Aida, Radames îi divulgă fără să vrea planul, dar îşi dă seama de greşeala săvârşită în momentul în care apare din nou Amonasro. Amneris, ieşind din templul în care se ruga înaintea căsătoriei, îi surprinde. Aida şi Amonasro reuşesc să fugă, în timp ce Radames se predă şi, fiind considerat trădător, este arestat.
Actul al IV-lea
Înaintea judecăţii, Amneris îl imploră pe Radames să renunţe la Aida în schimbul iertării. Radames refuză şi, în faţa judecătorilor, nu caută să se dezvinovăţească. Condamnarea lui la moarte o aduce la disperare pe Amneris.
În cripta unde este îngropat de viu, Radames o descoperă pe Aida. Imnul iubirii, ce-i uneşte în moarte, este însoţit de cântece funebre şi de plânsul lui Amneris, prăbuşită pe mormântul celor doi îndrăgostiţi.
Emisiunea „Alternative Muzicale” se difuzează în fiecare luni de la ora 22 până la miezul nopţii la Radio Cluj. Avem şi pagină de Facebook: Alternative Muzicale – emisiune de muzică clasică. Cu un simplu LIKE afaţi primii noutăţile din lumea muzicii clasice!
Andreea Leonid
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.