Hrană de 3 lei pe zi pentru fiecare refugiat
România alocă doar 3 lei şi 60 de bani pe zi pentru fiecare refugiat care ajunge pe teritoriul său. Acest lucru a fost catalogat drept ruşinos şi insultător de premierul Victor Ponta.
În discursul pe care l-a susţinut, luni, 5 octombrie, în plenul Camerei Deputaţilor, şeful guvernului a precizat că legea din 2006 care prevede aceste alocări trebuie modificată.
Articol editat de Camelia Velțan, 5 octombrie 2015, 19:29
Premierul Victor Ponta a precizat că nu există în prezent o presiune specială din punct de vedere migraţionist la adresa României. Potrivit datelor, faţă de 900 de cereri de azil în 2014, anul acesta s-au înregistrat 944. Guvernul a luat însă măsuri şi a operaţionalizat două tabere, la Lunga şi Moraviţa, fiecare cu o capacitate de cazare de 500 de persoane. Dincolo de măsurile imediate, şeful executivului a atras însă atenţia că situaţia este nesatisfăcătoare în ceea ce priveşte capacitatea de integrare a persoanelor cu statut de refugiat.
Mă refer aici în primul rând la eliberarea documentelor necesare, la accesul la servicii de sănătate, mai ales când este vorba despre copii, despre persoane în vârstă, la accesul la educaţie pentru copiii care au acest statut şi la integrarea şi accesul la locuri de muncă. România nu a avut o experienţă şi o mentalitate adecvată până în acest moment şi cred că este de datoria noastră să înţelegem ce înseamnă acest fenomen la nivel european, să fim pregătiţi pentru orice fel de provocare şi să avem deja pregătite mecanismele care să ducă nu doar la prevenţie, ci şi la integrare, atunci când va fi cazul.(Victor Ponta)
Premierul Victor Ponta a mai precizat că este nevoie de un efort comun al tuturor autorităţilor şi instituţiilor, având în vedere că România nu are încă implementate în legislaţia naţională obligaţiile privind protecţia refugiaţilor, a copiilor şi a persoanelor aflate în nevoie. În cadrul dezbaterilor, şi opoziţia, prin vocea deputatului PNL Ionuţ Stroe, şi-a exprimat disponibilitatea de a sprijini măsurile necesare, astfel încât România să meargă pe linia de solidaritate europeană.
Aveţi suportul parlamentului, cel puţin la nivel declarativ, dar concretizaţi aceste afirmaţii şi veniţi aici cu propuneri legislative care să creeze mecanismele integrării sociale, a asigurărilor de sănătate şi toate cele pe care le-aţi amintit. Al doilea lucru este legat de ambasada noastră din Damasc care poate fi o foarte bună interfaţă, este una din puţinele ţări care mai are încă ambasadă în Siria şi trebuie să o folosim. (Ionuţ Stroe)
Radio România Actualităţi
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.