Majorările salariale din Sănătate plătite din economii
Creşterea cu 25 la sută a salariilor personalului din sistemul sanitar, intrată în vigoare de la 1 octombrie va fi plătită de casele judeţene de asigurări de sănătate din rezerva de 10 la sută existentă în bugetul anual, acolo unde nu s-au înregistrat economii la introducerea cardului de sănătate, a declarat luni, 5 octombrie, Camelia Ilişuan, preşedinte interimar al CJAS Bistriţa-Năsăud. Ea a arătat că întrucât încă nu se ştie care va fi impactul acestei majorări asupra cheltuielilor spitalelor, acestea vor transmite caselor judeţene la sfârşitul fiecărei luni, până la finalul acestui an o documentaţie pentru luna anterioară privind creşterile cheltuielilor de personal, pe baza cărora vor fi încheiate acte adiţionale la contractele de finanţare.
Articol editat de , 5 octombrie 2015, 20:03
Camelia Ilişuan a arătat că în judeţul Bistriţa-Năsăud nu au fost înregistrate economii după introducerea cardului de sănătate.
Noi, în casele judeţene, suntem obligaţi ca la aprobarea bugetului pe anul respectiv să ţinem o rezervă de 10%, de care nu ne atingem decât în luna decembrie, şi noi, şi casa naţională. Deci, există această rezervă dată şi am înţeles că într-adevăr, s-au făcut şi ceva economii odată cu utilizarea cardului naţional de sănătate. Dacă la nivelul judeţului nostru nu s-au făcut, nu înseamnă că în alte judeţe nu stau altfel lucrurile. (Camelia Ilişuan, preşedinte interimar CJAS BN).
Camelia Ilişuan a mai menţionat că a fost introdus în pachetul de bază şi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a transportului pacienţilor care sânt imobilizaţi la pat la medicii specialişti din ambulatorii, pentru eliberarea scrisorii medicale. În acest fel bolnavii nu vor mai trebui să plătească din buzunarul propriu ambulanţele care îi transportau la ambulatoriu, cheltuielile acestora urmând să fie decontate direct de către casele judeţene de asigurări de sănătate.
Florin Săsărman
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.