Analia Selis, Mariano Castro şi Orchestra de Cameră Radio: Tango Simfonic la Sala Radio
Analia Selis revine pe scena Sălii Radio cu un nou eveniment dedicat tango-ului, după cele două ediţii ale turneului naţional Vă place Tango?, prezentate în toamna anului 2014 şi în iunie 2015 în întreaga ţară, alături de violoncelistul Răzvan Suma şi de chitaristul şi compozitorul argentinian Julio Santillan.
Articol editat de , 6 octombrie 2015, 06:00
Miercuri, 7 octombrie (ora 19:00), artista vă invită la o seară de Tango Simfonic, sub bagheta dirijorului Radu Popa – dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul, Timişoara, alături de Orchestra de Cameră Radio şi de Mariano Castro, pianistul argentinian al trupei Narcotango (alături de care Mariano Castro a fost nominalizat de două ori în cadrul Latin Grammy Awards, 2009 şi 2010, la categoria Cel mai bun album de tango).
În concertul de la Sala Radio veţi asculta piese cunoscute de tango, milonga şi vals/tango, semnate de mari compozitori precum Astor Piazzolla sau Carlos Gardel, dar şi celebrele şlagăre autohtone Zaraza, Vrei să ne întâlnim sâmbătă seară? sau Mână, birjar!. Printre titlurile ce se regăsesc în repertoriul serii se numără şi: Milonga Sentimental, Flor de lino, El choclo, Por una cabeza, Se dice de mi ş.a. Toate aranjamentele orchestrale sunt realizate de Mariano Castro.
Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară. A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, ca cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba. Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur – 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri Media Pro Music, cu care a lansat două albume – Aqui hoy şi Aqui ma-nana, urmate de apariţia discografică Suenos – Vise (album realizat de Cat Music). În 2009, Analia Selis a lansat proiectul Latino America – prin care s-a întors la muzica ei de suflet din ţara natală şi a dăruit publicului albumul Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari. În 2010 a înregistrat albumul Un instante, alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.
Mariano Castro, originar din Buenos Aires – Argentina, a început studiile muzicale la pian şi chitară de la vârsta de 9 ani. După absolvirea Conservatorului Muzical Melani din Buenos Aires, în cariera sa ca interpret a abordat mai multe stiluri muzicale, cântând în trupe de rock, jazz, tango, folclor şi muzică clasică, şi, de asemenea, a fost apreciat ca pianist şi chitarist solo. În prezent este pianist al trupei Narcotango – care realizează o fuziune între tango, jazz şi muzică electronică şi este fondatorul Orchestrei Tango Colectivo. Alături de Narcotango, dar şi ca solist de pian şi chitară, are la activ peste 25 de turnee internaţionale în Europa, Statele Unite, Canada şi America Latină. În cariera sa de compozitor şi orchestrator scrie aranjamente muzicale şi compune pentru mai mulţi artişti interpreţi. De referinţă este participarea sa în calitate de compozitor la ultimele două albume ale trupei Narcotango, unul dintre acestea, Limanueva, fiind nominalizat la Premiile Latin Grammy în 2010, la categoria Cel mai bun album de tango.
Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii Banatul Timişoara. După studiile la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi-a continuat specializarea la Hochschule für Musik Viena şi s-a pregătit cu renumitul dirijor român de notorietate mondială Erich Bergel, elev strălucit al lui Herbert von Karajan. Invitat permanent al orchestrelor româneşti (Filarmonica George Enescu Bucureşti, Filarmonica Transilvania Cluj, Filarmonica Moldova Iaşi etc.), Radu Popa şi-a construit o carieră derulată între scenele de concert importante ale României şi turnee în străinătate. Pe podiumul sălii Giuseppe Sinoppoli a celebrului Auditorium din Roma (în compania Orchestrei Naţionale Radio), până la renumitele săli KBS şi Seoul Arts Center din Coreea de Sud, dirijând orchestrele filarmonice Janacek, Ostrava – Rep. Cehă, Transilvania Cluj şi Banatul Timişoara, Radu Popa dirijează concerte de o înaltă ţinută artistică. Paris, Basel, Baden-Baden, Mannheim… sunt printre destinaţiile în care artistul este invitat.
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.
Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.
Redacția
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.