Brânduşa de toamnă
Luncile şi păşunile au fost parcă invadate în această perioadă de brânduşele de toamnă.
Articol editat de , 6 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 6 octombrie 2015, 10:39
Pe lângă frumuseţe, brânduşa de toamnă ne oferă şi o serie de efecte terapeutice. Planta este considerată ca fiind otrăvitoare deoarece are un alcaloid cu efect toxic numit colchicină.
Acesta este în procent de 2% în flori și de 1,5% în semințe. Colchicina poate provoca crampe, scăderea temperaturii corpului, diaree, vărsături, scăderea tensiunii arteriale și tulburări ale ritmului cardiac, dacă planta este consumată în doză mare, sau ingerată accidental.
Planta este toxică și pentru animalele domestice sau sălbatice.
Sămânţa de brânduşă este folosită pentru extragerea unor substanţe active medicamentoase, iar în agricultură ca stimulent al creşterii plantelor, acţionând puternic asupra diviziunii celulare.
Medicamentele realizate din această plantă sunt bine analizate pentru a fi sigure pentru sănătatea oamenilor. În general, un medicament de acest fel se folosește în doză exactă, sub supravegherea medicului.
Principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare.
Brândușa de toamnă este folosită pentru uz intern și extern, sub formă de infuzie, băi, cataplasme.
Este eficientă în tratamentul bolilor de piele, afecțiunilor inflamatorii și reumatismale. Planta este interzisă femeilor însărcinate. În general se folosește doar la recomandarea medicului.
Rodica Tulbure
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.