Studenţii sibieni cuceresc oraşul. Iată unde îi vom vedea
Microstagiunea Studenţii sibieni cuceresc oraşul cuprinde 11 spectacole, 99 de personaje şi 8 regizori. Odată cu deschiderea spectacolelor a fost anunţată şi înfiinţarea programului de doctorat pentru studenţii la teatru şi actorie, o premieră în Sibiu şi un pas important, totodată, în educaţia lor.
Articol editat de , 6 octombrie 2015, 14:52 / actualizat: 20 octombrie 2015, 9:36
Microstagiunea a fost deschisă ieri cu un vernisaj şi se desfăşoară până în 11 octombrie. Ioan Bondrea, rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu a comparat evenimentul chiar cu un mare festival de renume internaţional de la Sibiu.
Această microstagiune sigur e ceva mai diferită de renumitul Festival Internaţional de Teatru de la Sibiu. Deşi, chiar şi acel nucleu a pornit tot de la Universitatea Lucian Blaga, acum mai bine de 20 de ani. Prin aceasta dorim să arătăm că există în această zonă excelenţă în educaţie, la universitatea noastră. (Ioan Bondrea, rectorul Universităţii Lucian Blaga din Sibiu)
Proiectul denumit Studenţii sibieni cuceresc oraşul dă şansa publicului sibian de a cunoaşte generaţia tânără de studenţi şi absolvenţi din sfera teatrului. Maratonul teatral va avea loc la Teatrul Naţional Radu Stanca, Sala Studio a Casei de Cultură a Sindicatelor, Teatrul de Copii şi Tineret Gong şi Studio-ul de Teatru CAVAS. Piesele care vor fi reprezentate în toate aceste locaţii sunt creaţii premiate în întreaga lume.
Departamentul de Artă Teatrală este un departament deschis spre comunitate şi nu numai. Trebuie să vă spun că anul universitar trecut, departamentul a fost implicat într-o serie de turnee, precum Bratislava, Minsk, Shanghai şi Moscova. Sunt teatre în România care nu au câştigat atâtea premii internaţionale, precum departamentul nostru. (Ionuţ Tomuş, directorul Departamentului de Artă Teatrală)
În cadrul microstagiunii vor fi oferite trei premii, respectiv pentru cel mai bun spectacol (500 lei), pentru cea mai bună actriță și pentru cel mai bun actor (câte 300 lei).
Se vor juca toate spectacolele studenţilor de la actorie, cu excepţia celor care au ieşit după depunerea proiectului la Primărie. Nu există spectacole mai bune sau mai proaste. Toate au aceeaşi valoare culturală şi profesională, iar actorii sunt cam aceiaşi în toate reprezentaţiile. Cei care vor să afle care a fost cel mai bun actor, sunt invitaţi duminică la gala de premiere. (Luminiţa Puiuleţ, project manager)
Primul punct din programul microstagiunii a fost inaugurarea unei expoziţii de fotografie intitulată „Tinerii Artişti în Imagini” care surprinde în 90 de momente din spectacolele ultimilor ani realizate în studioul de teatru CAVAS.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.