Exponatul lunii la Muzeul Unirii din Alba. „Vestea” despre încoronarea lui Ferdinand I
La 15 octombrie 1922, Regele Ferdinand I și Regina Maria au fost încoronați ca regi ai României Mari la Alba Iulia, în catedrala construită special în acest scop, eveniment ce avea să rămână ultimul de o importanță istorică majoră săvârșit pe meleagurile Albei.
Articol editat de , 7 octombrie 2015, 06:00 / actualizat: 7 octombrie 2015, 9:53
Încă din 1920 s-a constituit o comisie guvernamentală având ca menire organizarea serbărilor încoronării, moment ce trebuia să desăvârșească, în viziunea tuturor, Unirea de la 1918 și întregirea neamului. Piatra de temelie a Catedralei Încoronării a fost pusă la 28 martie 1921 (a doua zi de Paști), iar proiectul construcției a fost condus de arhitectul Victor Ștefănescu. Edificiul se va finaliza în timp record.
Festivitățile încoronării au fost stabilite pentru zilele de 15-17 octombrie 1922, prima zi fiind consacrată ceremoniei de la Alba Iulia, iar următoarele două defilării și evenimentelor din capitală.
https://www.youtube.com/watch?v=Uk9R6iR1PlY
La ceremonia de la Alba Iulia au participat delegați oficiali din întreaga Europă, dar și de pe alte continente, cu reprezentanți ai caselor regale ale Angliei, Olandei, Greciei, Spaniei etc., precum și peste 30.000 de oameni.
Trenul regal, împodobit cu ramuri de brad și drapele naționale, a sosit în gara Alba Iulia în dimineața zilei de 15 octombrie. Regele și regina, împreună cu principele moștenitor Carol și principesa moștenitoare Elena s-au îndreptat spre catedrală într-o caleașcă special comandată, unde au ajuns la ora 10.
Ceremonialul religios, cu slujirea liturghiei, sfințirea mantiilor regale și rostirea rugăciunii de încoronare, a fost condus de mitropolitul-primat Miron Cristea. A urmat ritualul suprem, sub baldachinul plasat în fața clopotniței.
Coroana lui Ferdinand i-a fost înmânată acestuia de președintele Senatului, Mihai Pherekide, cu cuvintele:
Coroana pe care aleșii țării o prezintă astăzi Majestății Voastre este coroana primului rege al României întregite, cu hotarele de la Tisa la Nistru și la Marea Neagră.
După ce și regina și-a primit coroana, s-a intonat imnul regal, s-au tras 101 salve de tun, iar clopotele din Alba Iulia și din întreaga Românie au bătut pentru momentul săvârșit. Dejunul oficial a avut loc în Sala Unirii, iar de la ora 14.30 s-a petrecut defilarea trupelor, cu 15.000 de soldați. Seara, la 18.30, trenul regal și celelalte trenuri oficiale au plecat spre capitală, unde ceremoniile au continuat în zilele următoare. ( dr. Tudor Roşu, şef secţie istorie în cadrul Muzeului Naţional al Unirii)
Evenimentul a fost reflectat și în presa locală din Alba Iulia. Vestea, organul liberalilor din Alba (chiar dacă se autointitula “ziar independent”), a început să apară chiar din toamna acelui an, 1922. Ceremonia încoronării, cu întregul program, a fost anunțată încă din primul număr al ziarului, apărut în 23 septembrie, program reluat cu și mai multe detalii în numerele următoare.
Apelurile la populație, pentru participarea la eveniment și pentru desfășurarea în bune condițiuni au fost prezente, de asemenea, în paginile publicației: Să alergăm toți din toate părțile să fim de față în ziua aceasta, căci așa o zi sfântă n-a mai avut poporul nostru… Ziua aceasta este triumful dreptății și adevărului, dar și Blestemat să fie cel ce cutează ca din ziua aceasta, din cea mai sfântă zi de sărbătoare a neamului nostru, să facă o zi de neunire, de ceartă și zizanie (Vestea, nr. 3, 30 sept. 1922).
Marţi, 6 octombrie 2015, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a fost prezentat exponatul lunii: Ziarul „Vestea” din 15 octombrie 1922.
Cezar Firu
Ascultă Radio Cluj online AICI: