În atenția celor care au Brună de Maramureș în ogradă!
Crescătorii de vaci din rasa Bruna de Maramureş pierd sprijinul financiar din cauza faptului că nu şi-au înscris animalele în Registrul Genealogic.
Articol editat de , 7 octombrie 2015, 19:16 / actualizat: 27 februarie 2017, 12:59
Micii fermieri care cresc vaci de lapte din rasa Bruna de Maramureş pierd sprijinul financiar cuplat pe 2015, din cauza faptului că mulţi nu şi-au înscris animalele în Registrul Genealogic al Rasei Brună condus de Agenţia Naţională de Zootehnie.
Crescătorii nu vor încasa cei 250 euro/cap de vacă/an, criteriile de eligibilitate fiind făcute pentru fermierii mari. Rasa Brună este slab reprezentată în România, deşi este recunoscută pentru calităţile deosebite ale laptelui, procent bun de grăsime şi proteine. În ţară sunt peste 220.000 de capete de Brună, din care doar 10.000 în ferme mari, iar celelalte exemplare sunt în gospodăriile ţărăneşti.
Efectivul existent nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că Registrul Genealogic nu a fost cedat asociaţiei care reprezintă crescătorii de vaci din rasa respectivă. Pentru a încasa subvenţii, fermierii trebuie să fie organizaţi într-o asociaţie cu reprezentativitate naţională.
Radio Sighet poate fi ascultat și online AICI