Ascultă Radio România Cluj Live

Spanacul bun pentru vedere

Spanacul îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi vederea. Această legumă cu frunze verzi este bogată în fier, calciu, magneziu, acid folic, mangan, vitamine precum A, C şi K.

spanac
Foto: spanac

Articol editat de , 7 octombrie 2015, 06:00

Potrivit studiilor, nutrienţii din spanac – în special flavonoidele – stimulează funcţiile creierului, îmbunătăţesc vederea şi chiar luptă cu anumite tipuri de cancer. Antioxidanţii ajută la încetinirea îmbătrânirii celulelor creierului. Potasiul creşte fluxul de sânge în celulele creierului, ceea ce sporeşte concentrarea, cunoaşterea şi activitatea neuronală.

Studiile sugerează că un consum de aproximativ trei porţii de legume galbene, verzi sau crucifere ajută la încetinirea declinului cognitiv cu 40%. Multe cercetări au confirmat faptul că alimente precum spanacul, care conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantina, carotenoizi cu acţiune antioxidantă, luptă împotriva degenerescenţei maculare.

Potrivit unui studiu, dieta bogată în luteină şi zeaxantina a îmbunătăţit atât vederea subiecţilor din grupul cu degenerescenţă maculară, cât şi a grupului de control. Un alt studiu a concluzionat că riscul vederii slăbite se reduce cu 35% atunci când dieta este bogată în cei doi antioxidanţi.

 

RADOR

Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate