Spanacul bun pentru vedere
Spanacul îmbunătăţeşte funcţiile cognitive şi vederea. Această legumă cu frunze verzi este bogată în fier, calciu, magneziu, acid folic, mangan, vitamine precum A, C şi K.
Articol editat de , 7 octombrie 2015, 06:00
Potrivit studiilor, nutrienţii din spanac – în special flavonoidele – stimulează funcţiile creierului, îmbunătăţesc vederea şi chiar luptă cu anumite tipuri de cancer. Antioxidanţii ajută la încetinirea îmbătrânirii celulelor creierului. Potasiul creşte fluxul de sânge în celulele creierului, ceea ce sporeşte concentrarea, cunoaşterea şi activitatea neuronală.
Studiile sugerează că un consum de aproximativ trei porţii de legume galbene, verzi sau crucifere ajută la încetinirea declinului cognitiv cu 40%. Multe cercetări au confirmat faptul că alimente precum spanacul, care conţin antioxidanţii luteină şi zeaxantina, carotenoizi cu acţiune antioxidantă, luptă împotriva degenerescenţei maculare.
Potrivit unui studiu, dieta bogată în luteină şi zeaxantina a îmbunătăţit atât vederea subiecţilor din grupul cu degenerescenţă maculară, cât şi a grupului de control. Un alt studiu a concluzionat că riscul vederii slăbite se reduce cu 35% atunci când dieta este bogată în cei doi antioxidanţi.
RADOR
Radio Cluj se poate asculta şi online AICI.