Ascultă Radio România Cluj Live

Poliţist american „alien” în Cluj-Napoca

Un şerif român din statul Ohio, America, a revenit în oraşul natal Cluj- Napoca, pentru câteva zile, în ideea de a-şi ajuta colegii în săptămâna dedicată combaterii infracţiunilor. Printre activităţile pe care le are ne-a vorbit şi nouă despre ce înseamnă să fii poliţist în America şi ce schimbări ar face în Poliţia Română.

Poliţist american „alien” în Cluj-Napoca
Foto: Poliţist Ohio 4

Articol editat de , 8 octombrie 2015, 10:14 / actualizat: 8 octombrie 2015, 13:18

Şeriful Marius Robert Stoika, în vârstă de 41 de ani, s-a născut în Cluj-Napoca, însă a locuit în Braşov câţiva ani, până când a ajuns în Statele Unite ale Americii la vâsta de 14 ani, după ce tatăl său a obţinut un loc de muncă peste ocean. A dorit să devină poliţist, după ce a avut prima tangenţă cu un om al legii, şi în consecinţă a urmat studiile Academiei de Poliţie din America.

 

Viaţa şerifului este una ca în filme atunci când se află la locul de muncă. A trecut prin diverse pericole, iar când a folosit pentru prima dată arma din dotare a făcut-o ca să se apere.

Eram tânăr, cred că eram de 2 ani în poliţie. Am oprit o persoană pentru viteză iar când m-am apropiat de uşa şoferului, acesta a refuzat să se identifice. El a ridicat geamul, deşi i-am spus să nu o facă. Este de datoria mea să încerc altă cale de a-l identifica şi am spus de câteva ori să lase geamul jos explicându-i că nu îl pot lăsa să plece până nu îl identific. Dar m-a refuzat şi nu am avut ce face decât să sparg geamul şi să îl scot pe geam.

L-am pus pe burtă încercând să-l încătuşez, însă acesta a început să se bată cu mine, am simţit că a încercat să scoată pistolul din teacă. În momentul următor am scos cuţitul din dotare şi i l-am băgat în mână. După ce a lăsat teaca s-a ridicat de pe mine; am observat că şi-a dus mâna la spate, iar eu, din experienţă, mi-am dat seama că vrea să scoată un pistol.

Mi-am scos arma din teacă, am îndreptat-o spre el şi l-am implorat să nu facă acest lucru. I-am ordonat de 2 sau 3 ori, însă el a scos pistolul şi, pentru că mi-a fost teamă pentru viaţa mea, l-am împuşcat de două ori în piept. A căzut, în schimb eu m-am ridicat şi i-am luat arma din mână; văzând că sângerează destul de mult, am început să îl resuscitez. În acelaşi timp mi-am anunţat colegii şi ambulanţa prin staţie, iar omul a supravieţuit, în final.  În urma identificării am aflat că acest individ era căutat de poliţie după ce a omorât doi ofiţeri într-un stat vecin. Avea mandat de arestare pentru omor deosebit de grav.

La percheziţionare, în maşina acestuia, am găsit droguri şi armele cu care a săvârşit cele două crime. A fost judecat şi îşi aşteaptă sentinţa cu moartea, pe scaunul electric, pentru faptele sale. Dacă nu eram bine pregătit şi nu aveam antrenamentul şi practica din Academia de Poliţie, procentajul meu de supravieţuire în ziua de azi era scăzut. Eu am supravieţuit acelui incident datorită pregătirii intense de la Academie, bazată pe antrenament repetitiv psihic şi fizic. (Robert Stoika)

 

 

Robert este şerif în statul Ohio, de 10 ani, şi, dacă tot s-a aflat la Cluj, ne-a divulgat şi câteva aspecte ale poliţistului american, în comparaţie cu cel din România, şi ce ar schimba el în Poliţia Română, dacă ar reveni în ţară.

Nouă nu ne este frică să ne facem treaba, deoarece legile sunt mult mai puternice şi suntem protejaţi mai mult, faţă de agenţii de poliţie din România. În rest, serviciul este acelaşi, avem de a face cu aceleaşi probleme, doar că legile diferă foarte mult.

Legile pentru poliţiştii americani crează şi suport psihic pentru ca aceştia să îşi facă treaba fără frică. Aici mi se pare că legea îi leagă pe poliţişti cu mâinile la spate, pur şi simplu. Un poliţist nu poate să îşi ducă la bun sfârşit munca dacă legea nu îl protejează. Dacă aş schimba ceva în România, aş începe cu programul din Academiile de Poliţie. Fetele şi băieţii din Academie trebuie să facă foarte multă pregătire practică înainte de a intra în stradă. (Robert Stoika)

Robert Stoika

Robert Stoika

Şeriful are şi un mesaj important pentru cei mici, având în vedere că o educaţie în prevenirea şi combaterea climinalităţii începe de la o vârstă fragedă.

Am fost invitat la o şcoală. Îmi face foarte multă plăcere să vorbesc cu elevii. Acum este momentul să le schimbăm viaţa, în caz contrar, pe viitor, ai probleme cu ei. În primul rând le spun că trebuie să îi respecte şi să îi asculte pe părinţi, pentru a ajunge pe calea cea dreaptă. Important mai este ca ei, şi de altfel toată lumea, să înţeleagă că relaţia dintre noi şi ei trebuie să fie foarte strânsă. Nu putem să rezolvăm nicio crimă fără ajutorul lor. Trebuie să se uite atent la infractor cum arată, dacă e scund sau înalt, gras sau slab, dacă are tatuaje sau nu…etc. Avem nevoie de ei şi ei de noi. Este o zicală în America <<Help me, help you>>. (Robert Stoika)

 

Prim vicepreşedintele Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie Cluj, agent şef Constantin Mandache, cel care l-a şi cooptat pe Robert să vină în România în această perioadă, ne spune care este scopul principal pentru care şeriful se află aici:

Avem un parteneriat cu Asociaţia NAPO (National Association of Police Organization) din America. Fiind prezent anul trecut la o întâlnire acolo, i-am propus lui Robert să îşi facă timp anul acesta să vină în România la conferinţa Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, la Braşov. Dorim ca Robert să le spună agenţilor români cu ce probleme se confruntă el  la muncă, în postura de poliţist, şerif sau detectiv. Probabil aşa vom reuşi să schimbăm şi noi foarte multe lucruri la nivelul Poliţiei Române. (Constantin Mandache)

 

Sunt nerăbdător să schimbăm idei şi să discutăm despre cum putem să schimbăm situaţia poliţistului în România. (Robert Stoika)

 

Corina Gliguţa

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI.

Teatrul din Sibiu și FITS, în Franța
Reportaje joi, 3 octombrie 2024, 10:19

Teatrul din Sibiu și FITS, în Franța

Proiectul „Consultații poetice” realizat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu și Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, în...

Teatrul din Sibiu și FITS, în Franța
Reorganizare la Serviciul de Înmatriculări Bihor!
Reportaje miercuri, 2 octombrie 2024, 15:54

Reorganizare la Serviciul de Înmatriculări Bihor!

Începând de la jumătatea săptămânii viitoare, la Serviciul de Înmatriculări din Bihor, cetățenii și firmele vor putea accesa serviciile...

Reorganizare la Serviciul de Înmatriculări Bihor!
Colectarea selectivă a textilelor devine obligatorie: suntem pregătiţi pentru reciclare?
Reportaje marți, 1 octombrie 2024, 00:00

Colectarea selectivă a textilelor devine obligatorie: suntem pregătiţi pentru reciclare?

Începând cu 1 ianuarie 2025, colectarea separată a deşeurilor textile va fi obligatorie şi în România, atât pentru companii cât şi pentru...

Colectarea selectivă a textilelor devine obligatorie: suntem pregătiţi pentru reciclare?
Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni
Reportaje luni, 30 septembrie 2024, 13:36

Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni

Fenomen astronomic: Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni   Un bolovan cosmic, denumit cam pompos...

Pământul capturează un bolovan cosmic pentru câteva săptămâni
Reportaje miercuri, 25 septembrie 2024, 16:26

De la roboţi autonomi la degustări: Noaptea Cercetătorilor revine la Cluj

Fiţi pregătiţi să începeţi atât weekendul, cât şi săptămâna viitoare cu maşinării, cu experimente, cu materiale noi şi interesante,...

De la roboţi autonomi la degustări: Noaptea Cercetătorilor revine la Cluj
Reportaje marți, 24 septembrie 2024, 12:39

Cămin nou pentru studenții Universității din Oradea

Studenții universității vor beneficia de confort sporit și dotări moderne.   Unul dintre cele mai așteptate momente pentru studenții...

Cămin nou pentru studenții Universității din Oradea
Reportaje marți, 24 septembrie 2024, 10:07

Eveniment dedicat sănătății cardiovasculare

Sub deviza „A servi mai presus de tine”, Cluburile Rotary din Oradea organizează, pe 29 septembrie 2024, un eveniment dedicat sănătății...

Eveniment dedicat sănătății cardiovasculare
Reportaje sâmbătă, 21 septembrie 2024, 17:25

Inundații în Ungaria. Satele din nordul Budapestei, sub ape, locuitorii circulă cu bărci

În satul Kismaros, situat la aproximativ 40 de kilometri nord de Budapesta, apele au ajuns între case, transformând o mare parte din localitate...

Inundații în Ungaria. Satele din nordul Budapestei, sub ape, locuitorii circulă cu bărci