Primul loc de muncă, mai aproape de absolvenţi
Propunerea legislativă care le asigură tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 35 de ani un loc de muncă în domeniul pe care s-au specializat a fost adoptată marţi de Senat.
Articol editat de , 8 octombrie 2015, 17:55
Legea Primul loc de muncă are rolul de a facilita tranziţia tinerilor de pe băncile şcolii pe piaţa de muncă, precum şi reducerea ratei şomajului. Proiectul isi propune să facă acest lucru într-un mod care vine şi în ajutorul angajatorilor. Astfel, angajatorul primeşte, de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contravaloarea salariului minim brut pe economie, pentru fiecare angajat pe care îl formează în cadrul companiei. De asemenea, persoanele care le oferă tinerilor un loc de muncă sunt scutite de la plata asigurărilor sociale pe durata a 18 luni.
Ar fi o idee bună. Majoritatea posturilor noastre sunt de entry-level şi de obicei căutăm chiar proaspăt absolvenţi. Avem programe de training şi persoane angajate special ca să îi formeze pe aceşti tineri. (Alina Radu, manager pe resurse umane)
Tinerii sunt entuziasmaţi de iniţiativă şi spun că vor avea mai multe şanse să lucreze în domeniu în acest fel.
Pentru mine este foarte important să reuşesc să îmi găsesc un loc de muncă după ce gat facultatea. Consider că această lege o să mă ajute foarte mult pe viitor.
Este foarte important pentru că îmi doresc să mă angajez direct în domeniu şi e ideal să încep să lucrez încă de când părăsesc facultatea. Mi se pare o idee bună.
Odată ce termini facultatea ai nevoie de bani, dar şi de experienţă. Majoritatea tind să meargă oriunde găsesc, deoarece nu îi angajează nimeni în domeniu dacă nu au experienţă, aşa că mă bucur mult că s-a luat această decizie.
La sfârşitul lunii august, la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu, erau încadraţi ca şomeri 466 de tineri absolvenţi.
La sfârşitul lunii august, erau înscrişi în evidenţele instituţiei noastre 7570 de şomeri, din care 466 absolvenţi promoţia 2015. Rata şomajului a înregistrat valoarea de 3,91%. (Dana Radu, purtător de cuvânt Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu)
Condiţia pe care angajatorii trebuie să o respecte pentru a beneficia de ajutorul de la bugetul de stat este să menţină contractul cu tânărul absolvent cel puţin 36 de luni. În caz contrar, sunt nevoiţi să restituie întreaga sumă de care au beneficiat.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.