Lecție de istorie despre Holocaust
România comemorează Ziua naţională a Holocaustului, care marchează momentul începerii deportării forţate, în 9 octombrie 1941, a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina în Transnistria.
Articol editat de Andreea Leonid, 9 octombrie 2015, 10:54
Prezent la Cluj, istoricul Adrian Cioflâncă de la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România şi totodată membru al CNSAS ne explică de ce a fost aleasă ziua de 9 octombrie pentru marcarea holocaustului în România:
Înainte de acest episod au fost mai multe masacre, execuții în masă care au avut loc pe teritoriul României în nord est și în Basarabia și în Bucovina. La fel de ușor se putea alege o dată legată de aceste masacre. S-a ajuns la această decizie probabil pentru că afectează numărul cel mai mare de evrei. Deportarea este însoțită de execuții, de diferite crime și de asemenea oamenii o dată ajunși în Transnistria mor din cauza foamei, a epidemiilor și a condițiilor precare de trai din lagărele încropite de autoritățile antonesciene. (Adrian Cioflâncă)
În 9 octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a declanșat faza finală a distrugerii în masă a evreilor din Romania și teritoriile administrate.
Cea mai mare parte a evreilor din Basarabia, Bucovina de Nord și de Sud a fost deportată în Transnistria.
Raportul final al Comisiei Elie Wiesel consemnează peste 300 de mii de victime evrei de origine română și ucrainieană.
Ascultaţi interviul integral cu istoricul Adrian Cioflâncă, în această seară la Radio Cluj, la ora 20 şi 30 de minute, în cadrul emisiunii Sens Unic.
Andreea Leonid
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.