Cer albastru și apă înghețată pe Pluto
Cerul Planetei Pluto este albastru şi, în unele zone, există plăci de apă îngheţată, după cum indică ultimele imagini transmise de sonda New Horizons de la NASA, publicate săptămâna aceasta.
Articol editat de , 11 octombrie 2015, 12:00 / actualizat: 11 octombrie 2015, 15:12
Cine şi-ar fi putut imagina un cer albastru în Centura Kuiper? Este magnific!, s-a extaziat într-un comunicat Alan Stern, principalul responsabil ştiinţific al misiunii. Particulele roşii sau gri care formează bruma ce înconjoară Pluto sunt suficient de mici pentru a difuza lumina albastră a Soarelui, la fel ca pe cerul terestru.
Aceste particule se formează atunci când azotul şi metanul se separă sub efectul razelor ultraviolete ale soarelui înainte de a se recombina pentru a forma nişte macromolecule complexe care sunt responsabile de culoarea roşie dominantă a soarelui Planetei Pluto. Cel mai probabil, aceste molecule se formează în atmosfera înaltă a Planetei Pluto şi creează acest albastru strălucitor, afirmă oamenii de ştiinţă de la NASA.
În ceea ce priveşte plăcile de apă îngheţată, ele sunt în mare parte a timpului acoperite de alte formaţiuni îngheţate în care azotul este abundent. Dar planetologii nu-şi explică de ce gheaţa de apă a fost descoperită doar în unele locuri.
Precedentele imagini trimise de New Horizons au dezvăluit diversitatea şi complexitatea reliefului acestei planete. Pe aceste imagini se pot vedea nişte formaţiuni ce par a fi dealuri, se pot observa scurgeri de gheaţă de azot dinspre regiunile muntoase către câmpii şi o reţea de văi, probabil create de materialele care au curs pe suprafaţa planetei pitice. Ar putea fi vorba despre uriaşe blocuri de gheaţă plutind într-un vast depozit mai dens de azot îngheţat care se află într-o câmpie botezată „Sputnik Planum”, a explicat NASA.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: