Turist în cramele românești
Arome de muscat, cabernet, riesling şi câte şi mai câte. Dacă ar fi să alegi un singur soi, sigur n-ai putea, mai ales dacă eşti turist într-o podgorie.
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2015, 06:00
Vizita la o cramă poate desluşi câteva înţelesuri ascunse ale licorii bahice pe care numai cunoscătorii le deţin.
Primii paşi în turismul viticol au fost făcuţi imediat după 1990, când s-au instalat acele indicatoare maro cu Drumul Vinului. Apoi lucrurile au stagnat.
Până prin 2012 nu a existat turism viticol în România pentru că nu am avut podgorii propriu zise. Erau fostele relicve comuniste care se zbăteau să trăiască. Nu le mai ardea să facă turism.
Cristi Pitulice este consultant în domeniu şi spune că, în această perioadă, vin sute de turişti în podgoriile şi cramele româneşti
Turistul care vizitează cramele are 25-40 de ani şi lucrează în corporaţii. În România există crame care au nişte circuite turistice spectaculoase. Turismul viticol este una dintre porţile de intrare în turismul românesc a străinilor. (Cristi Pitulice)
Ar mai fi de adăugat şi faptul că somelierii îşi pun la dispoziţia turiştilor cunoştinţele şi talentul astfel încât satisfacţia întâlnirii cu trimişii lui Dionysos pe pământ să fie deplină.
Alina Vigoniuc
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.