Vasile Pârvan – cel care a făcut descoperiri fundamentale pentru identitatea românilor
În anul 1915 Vasile Pârvan publica primele studii aprofundate asupra zidului de incintă al Tomisului, oraș intemeiat de grecii antici şi cucerit de romani.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 11 octombrie 2015, 08:01
Prin efortul lui, vechea cetate de la Marea Neagră îşi dobândea importanţa care i se cuvenea pe harta arheologică a continentului.
Într-o viaţă scurtă ( a murit la 45 de ani în plină putere creatoare) el avea să lase în urmă studii şi descoperiri arheologice fundamentale pentru identitatea românilor.
A văzut lumina zilei în anul 1882, într-un cătun din județul Tecuci, în Moldova.
A studiat la București (avându-i ca profesori pe Nicolae Iorga și Dimitrie Onciul) și apoi în Germania, unde s-a specializat în istorie antică. A fost profesor la Universitatea din București, membru al Academiei Române și al mai multor academii și societăți științifice din străinătate.
Prin cercetarile sale, a încercat să demonstreze că, Dacia antică nu era numai un spatiu al pădurilor şi al câmpiilor nesfărşite ci un loc în care se născuse şi se dezvoltase o civilizatie. El a reconstituit în lucrarea „Getica”, istoria misterioşilor daci, despre care se ştiau în acel moment prea puţine lucruri.
Ajuns în Dobrogea, începe săpăturile la cetatea Ulmetum, în oraşul Constanţa, la Histria şi la Adamclisi.
Continuarea articolului poate fi citită AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală