Nanotehnologii pentru implant osos, la Târgu-Mureş
Universitatea ”Petru Maior” (UPM) și Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) derulează, de circa un an, un proiect comun privind cercetarea în domeniul nanotehnologiilor, cu aplicabilitate în medicină. Mai exact, inginerii realizează nanotuburi pe suprafața titanului ce se folosește în implanturi. Astfel de teste se efectuează deja pe animale la UMF. Tehnologia va putea fi utilizată atât în implantul dentar, cât și în ortopedie.
Articol editat de , 12 octombrie 2015, 10:00
O lucrare științifică în acest sens a fost realizată de către decanul Facultății de Inginerie din cadrul UPM, conf.univ.dr. Nicolae Chirilă.
Avem o lucrare științifică în care prezentăm obținerea de nanotuburi pe suprafața materialelor din titan care se folosesc ca și implant în medicină. Avem deja o colaborare (cu UMF), această cercetare este în comun. Noi pregătim suprafețele iar cei de la medicină testează aceasta pe animale, pentru început. Urmărim o mai bună oseointegrare, deci o mai bună aderență între metal și țesutul uman. (conf.univ.dr. Nicolae Chirilă)
Lucrarea științifică a fost prezentată la Conferința Internațională de Inginerie de la Universitatea ”Petru Maior” din Târgu-Mureș și va fi publicată într-o bază de date internațională de specialitate.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: