Nicolae Tonitza – unul dintre cei mai bine vânduţi pictori români
Pictor, profesor, grafician, gazetar, Nicolae Tonitza a fost considerat încă din timpul vieţii un artist care s-a bucurat de succes.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 octombrie 2015, 09:52
El este şi în prezent unul dintre cei mai bine vânduţi pictori români.
Şcoala Naţională de Belle-Arte din Iaşi, Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase din Munchen, dar şi vizitele în Italia şi Franţa au contribuit la formarea artistică a lui Tonitza.
Pictorul român care l-a influenţat cel mai mult din punct de vedere stilistic a fost Ştefan Luchian. Le sunt comune tematica abordată, dar mai cu seamă predilecţia pentru culoare.
Nicolae Tonitza a fost un artist care nu s-a izolat niciodată într-un turn de fildeş, ci a fost implicat în realitatea socială a vremii sale, l-a preocupat existenţa umană, adesea măcinată de griji, lipsuri şi suferinţă.
În anul 1911 pictează „Din viaţa celor umili”, o serie de lucrări inspirate din viaţa grea a ţăranilor, a celor sărmani şi săraci. Luptă pe front în primul război mondial, cade prizonier şi stă închis doi ani într-un lagăr din Bulgaria.
Peisaje, în special din Balcic, portrete, nuduri, flori, interioare, naturi statice, constituie inventarul tematic al picturilor lui Tonitza. A pictat şi biserici, cea mai cunoscută dintre ele este mănăstirea de la Durău, judeţul Neamţ.
Continuarea articolului poate fi citită AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală