Bucate, pe alese, din Sălaj, în expoziție la Bruxelles
Mai multe produse tradiţionale din Sălaj au fost prezentate, la Bruxelles, într-un eveniment culinar de o înaltă ţinută ce a avut loc într-unul din elegantele saloanele clubului „Cercle Gaulois Artistique et Littéraire„, în organizarea Ambasadei României la Bruxelles, a clubului menţionat şi a companiei European Artists Management.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 octombrie 2015, 12:09 / actualizat: 14 octombrie 2015, 12:20
Judeţul Sălaj a fost reprezentat de Mircea Groza, inspector pentru Patrimoniu Cultural Imaterial și Tradiții Locale în cadrul Consiliului Judeţean Sălaj şi Teodora Pup, patiser.
Cei aproximativ 160 de invitaţi, membri ai Guvernului, ambasadori, parlamentari, magistraţi, profesori universitari, reprezentanţi ai profesiilor liberale, oameni de afaceri, artişti şi scriitori din Belgia au fost întâmpinaţi la sosire cu o expoziţie de produse tradiţionale din Sălaj: afumături tradiţionale (jambon, cârnaţi, cotlet, piept de porc, ceafă) – Universal, Largiana şi Siciliana; caş, brânză şi telemea, Ferma Ghiuruţan, Fântânele; brânză burduf, telemea şi smântână – Calion Jibou; pălincă de pere, prune şi gutui – Aciu, Bocşiţa; pâine de casă – Sărmăşag; fursecuri, cornuleţe, turtă dulce, silvoiţă – Dora Cackes; pastramă de raţă, gâscă şi curcan, zacuscă de hribi cu ardei copţi, vinete, dulceaţă de ceapă de Pericei şi dulceaţă de ardei iuţi – Mircea Groza.
La masă, invitaţii au degustat produse tradiţionale precum: zacusca cu hribi şi ardei copţi, salata de vinete, sturion la cuptor cu crustă din pudră de sfeclă roşie sau budincă de tăiţei de casă cu brânză de vacă şi stafide, alături de un pahar de pălincă de pere.
Adrian Lungu