Cele cinci elemente ale naturii ceramicii
Ceramica e cea mai simplă formă de expresie care utilizează lutul; aici faci apel la pământ, foc, aer şi apă pentru a te exprima. E cea mai directă legătură cu elementele naturii pentru a crea. (ceramista Jane Germyne, Iralnda)
Articol editat de , 13 octombrie 2015, 13:19
De la umezeala lutului crud la obiectul uscat, care apoi devine incandescent și în cele din urmă nemuritor, dacă ne gândim la sursa de constituire a istoriei omenești a arheologilor, în mare parte avem doar obiecte din ceramică. Ciobul de ceramică e dovada civilizației omenești. ( curatorul Bienalei Internaționale de Ceramică, Marius Georgescu)
O data la doi ani, la Cluj, ceramica se impune ca gen major al artelor vizuale, cel puțin prin diversitatea și valoarea pieselor participante la concursul international de ceramică din cadrul Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj. Lucrările celei de-a doua ediții a Bienalei sunt expuse acum la Muzeul de Artă Cluj până la finele lunii octombrie, în 30 .10.2015.
Avem o varietate de stiluri față de prima ediție, mult mai bogat reprezentate și de aceea a fost foarte greu să alegem trei premii, am fi dat și cinci-șase. Mențiunile trebuiau să fie șase, am dat opt. Am mers pe ideea de a premia o piesă obiect, alta din seria recipient, adică să nu fie toate sculpturi, toate obiecte, toate instalații, ci să acordăm premii alegând lucrări din toate secțiunile. ( Cristina Popescu Rusu, membru în juriul Bienalei)
Premiile acordate de cea de-a doua ediție a Bienalei Internationale de Ceramică de la Cluj sunt (vezi foto):
Premii de excelență:
Alicja Buławka – Fankidejska, Bahar Ari Dellenbach, Valerie Zimany
Premiul Tânărului artist:
Andrei Alupoaie
Mențiuni egale:
Agnes Husz, Brian Kakas, Andrei Florian, Enver Guner, Ihor Kovalevych, Irina Razumovskaya, Omur Tokgoz, Simcha Even Chan
Expoziția are un nivel european, cu contribuţii din întreaga lume. E prin urmare o expoziţie interesantă în care găseşti toate formele de exrpesie, de la artă conceptuală la figurativ şi până la obiect. Artiştii câştigători vin din ţări diferite, nu există doar un spaţiu care să exceleze în ceramică. Eu sunt critic de artă, scriu în revistă germană de ceramică New Ceramics şi mă interesează să acopăr scena europeană şi internaţională a genului. (Bernd Phfannkuche membru în juriul Bienalei, editorul revistei germane Neue Keramik/New Ceramics)
Ceramica rămâne arta cea mai legată de elementele naturii, de sursa vieții. O spun nu doar lucrările din expozițiile Bienalei ci si artiștii participanți:
Sunt onorată să mă aflu în această selecţie, cu o varietate extraordinară de lucrări, care dau o imagine bogată a felului în care poate fi folosit lutul. Mi-am dorit prin lucrare să ajung la o sărbătorire a naturii şi nu la o imitare a ei. Nu e o reproducere a naturii, dar oamenii pot face legătura cu cochiliile animalelor marine dar şi cu nervurile frunzelor. Asta mă interesează în creaţia ceramică şi numesc aceste forme biomorfe, inspirate de natură, fără însă să o imite. Mă inspiră pietrele şi desigur se află multe imagini ce fac trimitere la elemente din natură, dar fac apel la ele la un nivel subconştient. (ceramista Jane Germyne, Iralnda)
Cu Bienala Internațională de Ceramică organizatorii îți doresc să stimuleze interesul pieței de artă pentru genul ceramicii, dar și să ofere mediului profesional un context al schimbului de idei și experiență în practica ceramicii.
Nu aș putea să definesc un specific al ceramicii românești. Există sculpturalitate, există gândire conceptuală, există o preocupare pentru materialul în sine și o aplecare asupra expresiei intrinseci a materialului ceramic, a felului de a vorbi al materiei care este foarte utilizat de ceramiștii români.
Anul acesta am făcut și o secțiune de filme documentare intitulată Procesul facerii în arta ceramică care ilustrează ce se află din spatele ușilor atelierului unui ceramist. ( Marius Gerogescu, unul din curatorii Bienalei )
http://clujceramicsbiennale.com/
Oana Cristea Grigorescu