Nou-născuţii prematur au la Cluj o masă nouă radiantă de resuscitare
Masă radiantă de resuscitare a nou-născuţilor prematur donată Spitalului de Ginecologie Dominic Stanca din Cluj.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 13 octombrie 2015, 14:40 / actualizat: 13 octombrie 2015, 17:35
Gestul aparţine Fundaţiei Salvaţi Copiii şi Editurii Libris care derulează un proiect în valoare de 1,8 milioane de lei prin care s-au făcut dotări în 21 de maternităţi din ţară.
Şeful secţiei de neonatologie a spitalului clujean, doctorul Ligia Blaga, spune că acest aparat este util în primul rând în stabilizarea prematurilor, imediat după naştere.
Ajută să acordăm primele îngrijiri nou-născutului aflat în impas. Ne permite să resuscităm copilul prematur cu controlul, în permanenţă, a tot ceea ce facem. Prin monitorul încadrat în această masă controlăm oxigenarea ţesuturilor copilului în timpul resuscitării, sistemul de încălzire ne permite ca toate manoperele noastre să se desfăşoare în condiţii de temperatură optimă. Putem să-i asigurăm, dacă vreţi, primul pas în viaţă, aşa cum se cuvine să fie. (dr. Ligia Blaga)
În prezent, România se află pe un neonorant loc întâi în Uniunea Europeană în cazul deceselor infantile, cu o mortalitate de 8,8 la mie, faţă de media europeană de 3,7 la mie.
O treime din aceste cazuri puteau fi prevenite dacă spitalele din ţară ar fi avut aparatura medicală necesară.
Mihai Miclăuş