ONG-urile cer externalizarea serviciilor sociale
Contractarea serviciilor sociale definite de Legea 292 din 2011, poate reprezenta soluţia viabilă pentru ca ONG-urile care oferă aceste servicii să-şi desfăşoare activitatea fără grija permanentă a asigurării banilor necesari. Aceasta a fost principala concluzie a întâlnirii care a avut loc marţi, 13 octombrie, între reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai autorităţilor din Satu Mare.
Articol editat de , 13 octombrie 2015, 15:27
La fel ca la nivel naţional, şi în Satu Mare peste 50% dintre serviciile sociale sunt asigurate de ONG-urile care, deşi au grijă de bătrâni, persoane cu handicap sau copii ai străzii, se confruntă în permanenţă cu nesiguranţa financiară.
Autorităţile ar trebui să ţină cont de aceste aspecte. (Cristina Bala, directoarea Asociaţiei STEA)
De la an la an, ONG-urile se confruntă cu o foarte mare nesiguranţă în privinţa asigurării acestor servicii sociale.
Cred că este în interesul nostru, al tuturor, atât al instituţiilor publice cât şi al organizaţiilor, ca serviciile sociale să fie furnizate după un mecanism unitar la nivel naţional, să ştim foarte clar care sunt rolurile şi responsabilităţile, astfel încât să avem o şansă egală de acces la fondurile publice. (Cristina Bala, Asociaţia STEA Satu Mare).
Primul, şi cel mai important pas pentru deblocarea mecanismului care poate asigura continuitatea activităţii ONG-urilor, ar fi externalizarea serviciilor sociale.
Ar trebui luate ca exemplu judeţe precum Maramureş, Bihor şi Alba, unde anumite servicii sociale au fost deja externalizate. Dorina Trifu din partea Asociaţiei Assoc Baia Mare.
Cu siguranţă ar trebui externalizate cât mai multe servicii sociale, deoarece ar fi firesc să trăim într-un mediu concurenţial (Dorina Trifu, Asociaţia Assoc Baia Mare).
În Satu Mare există aproximativ 12 ONG-uri care oferă servicii sociale în permanenţă dar nu primesc niciun leu de la autorităţi, şi cel puţin zece cu activitate sporadică, finanţate cu bani de la bugetele local sau judeţean.
Stela Tudor