Ascultă Radio România Cluj Live

Cine suferă de amnezie digitală?

Vă mai amintiţi numărul de telefon al părinţilor, al unui coleg de muncă, sau al prietenilor? Dar zilele de naştere?

Cine suferă de amnezie digitală?

Articol editat de DSRNetworkAdmin, 14 octombrie 2015, 06:00

Pentru că nu ne mai exersăm memoria încercând să reţinem măcar numerele de telefon ale persoanelor importante din viaţa noastră, cercetătorii susţin că suferim de amenzie digitală.

Adică folosirea permanentă a dispozitivelor digitale.

În era smartphone-urilor şi a gadget-urilor oamenii îşi folosesc tot mai puţin memoria, lăsând pe seama acestora stocarea numerelor de telefon sau lucrurile pe care le au de făcut.

Amnezia este imposibilitatea unui om de a reţine evenimentele recente şi de a le memora. Însă amnezia digitală înseamnă ca tot ce stocăm pe telefoane, nu mai rămâne şi în creier.

Marea majoritate a clujenilor recunoaşte că telefonul şi internetul vin în ajutorul lor de cele mai multe ori când uită ceva.

Reporter: Memoraţi în minte numerele de telefon sau telefonul face asta pentru dumneavoastră?

Eu le memorez în telefon, dar ţin minte două numere. Al meu şi cel de acasa, de fix.
Telefonul memorează totul pentru mine. Ştiu numărul meu şi al soţiei. Atât.

Memorez totul pe telefon, deoarece am peste 600 de numere de telefon şi prefer să îmi ocup mintea cu alte chestii.

Ştiu 20 de numere de telefon din cap, însă restul sunt pe agendă sau pe telefon.

La întrebarea „Cum vă mai exersaţi memoria?”, clujenii au spus că fie citesc o carte, fie intră pe aplicaţiile de pe telefon, care le mai antrenează memoria sub mai multe forme.

În ceea ce priveşte întrebarea „Când aveţi nevoie de o informaţie de cultură generală, mergeţi la bibliotecă sau intraţi pe Google?”, majoritatea au răspuns că folosesc internetul pentru că e mai accesibil, mai uşor şi nu necesită deplasare.

Psihoterapeuţii cunosc fenomenul amneziei digitale, însă sunt de părere că nu este ceva tocmai dăunător. Psihoterapeut clujean de cuplu şi familie, Lavinia Olău Dobre:

Tehnologia a intrat foarte mult în viaţa noastră şi atunci există informaţii pe care de obicei le stocam în minte şi pe care acum le notăm în smartphone, tabletă sau diferite gadget-uri. Din această cauză memoria noastră e tot mai puţin utilizată. Din punctul meu de vedere această situaţie nu este, în sine, dăunătoare.

Faptul că ne sprijinim de tehnologie este un lucru pozitiv. Poate fi considerat ca un ajutor pentru programările zilnice şi acest lucru ne poate fi de folos. Lucrurile devin problematice atunci când ne bazăm total pe tehnologie şi memoria noastră este foarte puţin utilizată.

Dar asta se întâmplă destul de rar, pentru că situaţiile de viaţă cu care ne confruntăm zi de zi de solicită memoria. Dacă am stoca toate informaţiile cu care interacţionăm zilnic nu am putea funcţiona la parametri normali. Dar memorarea este foarte importantă, iar pentru asta există anumite exerciţii pe care le putem face. (Lavinia Olău Dobre)

Specialiştii recomandă, aşadar, să ne mai antrenăm memoria făcând rebusuri, încercând să memorăm poezii sau citate celebre.

De exemplu, învăţarea unei limbi străine ne poate stimula memoria ajutând la procesul de memorare. Studiile de specialitate spun că acest antrenament al memoriei noastre este foarte important dat fiind faptul că ar preveni apariţia Alzheimer, o boală fără leac.

 

Corina Gliguţa

Fotograful între artă și comercial
Poveștile noastre sâmbătă, 20 august 2016, 06:00

Fotograful între artă și comercial

Radu Constantin Ilea a absolvit Academia de Arte Vizuale “Ioan Andreescu”, secția foto/video/ procesare computerizată a imaginii, la Cluj, în...

Fotograful între artă și comercial
Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Poveștile noastre vineri, 19 august 2016, 06:00

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]

Spunem povești cu împărătese la 700 de ani de atestare a Clujului ca oraș. Împărătesele care au locuit la Cluj sau doar au trecut prin...

Povești cu împărătese iubite de clujeni [AUDIO]
Ziua internațională a pisicii negre
Poveștile noastre miercuri, 17 august 2016, 06:00

Ziua internațională a pisicii negre

Multe superstiții care au în cantrul lor această minunată felină cu blana de culoarea nopții, au „supraviețuit” de-a lungul...

Ziua internațională a pisicii negre
Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre marți, 16 august 2016, 06:00

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor

Cluj-Napoca este capitala neoficială a Transilvaniei, şi chiar dacă (probabil!) nu veţi găsi acolo vampiri, în schimb puteţi explora castele,...

Clujul pentru turiști. Cum arată Clujul pe Trip Advisor
Poveștile noastre sâmbătă, 13 august 2016, 06:00

Satele unite ale Maramureşului

Irlandezul Peter Hurley, stabilit de 22 de ani în România, în Maramureș, vă invită la cea de-a șaptea ediție a proiectului Drumul Lung spre...

Satele unite ale Maramureşului
Poveștile noastre vineri, 12 august 2016, 06:00

La ce să fii atent când cumperi o locuință

Când ai în plan o nouă achiziție de locuință ești pus pe fapte mari, se zice. Ideea este, ca atunci când alegi, decizia să să fie cea mai...

La ce să fii atent când cumperi o locuință
Poveștile noastre miercuri, 10 august 2016, 10:14

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august

Dacă este august, sunt Perseidele. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre roiurile de meteori activi...

Spectacolul Perseidelor în noaptea de 12/13 august
Poveștile noastre duminică, 31 iulie 2016, 08:34

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave

Nu e voie să zici negri americani ci afro-americani, nu e voie să zici ţigani ci romi, nu e voie să zici handicapaţi (nici măcar oameni cu...

Corectitudine politică, o eroare cu urmări grave