Judecătorii sunt specializaţi în drepturi UE
UPDATE:
Articol editat de , 14 octombrie 2015, 12:00 / actualizat: 14 octombrie 2015, 17:45
Judecătorii români trebuie să aplice drepturile Uniunii Europene atunci când este cazul. Acesta este şi motivul pentru care joi, 15 octombrie şi vineri, 16 octombrie, va fi organizată la Alba Iulia, Conferinţa EuRoQuod. Participă judecători din întreaga ţară.
Principalul rol al rețelei EuRoQuod este de a contribui la formarea și perfecționarea judecătorilor români în materia dreptului Uniunii Europene, astfel încât să faciliteze interpretarea și aplicarea dreptului Uniunni Europene atunci când este cazul în dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești. În ultimii ani au fost mai multe cazuri de interes pentru cetățenii români și care au fost soluționate prin aplicarea legislației europene, în special cele care au vizat taxa de primă înmatriculare, taxa de poluare, clauze abuzive în contractele bancare, fiscalitate, achiziții publice și altele, constatându-se de către instanță, că legislația națională nu este conformă cu cea a Uniunii Europene s-a ajuns chiar și la modificarea legislației naționale. (Cosmin Muntean, expert în cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia)
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
În perioada 15-16 octombrie 2015, la Alba Iulia se va desfăşura a VIII-a Conferinţă naţională EuRoQuod organizată de Curtea de Apel Alba Iulia împreună cu Institutul Naţional al Magistraturii.
Reţeaua naţională de judecători-coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene (EuRoQuod) este un proiect care a luat fiinţă la 20 septembrie 2012. Membrii EuRoQuod sunt judecători desemnaţi pe bază de voluntariat, care manifestă un interes deosebit pentru dreptul UE.
La conferinţa organizată la Alba Iulia participă judecători membrii ai reţelei EuRoQuod din întreaga ţară dar şi judecători de la Curtea de Apel Alba Iulia şi instanţele din circumscripţia teritorială ce cuprinde judeţele Alba, Sibiu şi Hunedoara.
Participă ca invitat de onoare, profesor dr. Camelia Toader, judecător, preşedinte de cameră la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, desemnată din partea României, Horaţiu Răzvan Radu, subsecretar de stat, Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi Asztalos Csaba, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, care vor susţine teme de interes în cadrul lucrărilor conferinţei.
Conferinţa va fi moderată de dr.Gabriela Florescu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi formator la Institutul Naţional al Magistraturii, catedra dreptul Uniunii Europene.
Cezar Firu
Ascultă Radio Cluj online AICI: