Situaţie jenantă a dispensarelor şcolare în Judeţul Sibiu
Unităţile de învăţământ din Judeţul Sibiu au un deficit îngrijorător de cabinete medicale pentru elevi şi profesori. Primăria spune că dispune de bugetul necesar pentru a deschide alte cabinete, însă cererile de la unităţi întârzie să apară.
Articol editat de , 14 octombrie 2015, 17:51
Unităţile de învăţământ din judeţul Sibiu se confruntă cu o situaţie care ar putea pune în pericol oricând bunăstarea elevilor. La nivel de judeţ, puţin mai mult de 10%, adică 47 de unităţi din 349 de instituţii au declarat până în acest moment că beneficiază de astfel de dotări, în urma unei solicitări transmisă de Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. La nivel de municipiu situaţia este mai bună. Din 59 de unităţi de învăţământ, 33 dintre ele, respectiv 25 şcoli şi 8 grădiniţe, sunt dotate cu un cabinet medical. Problema este explicată de reprezentanţii municipalităţii. Dacă în anul 2009 existau 56 de persoane la preluare pe cabinetele medicale din şcoli în municipiu, în anii premergători personalul medical a părăsit treptat oraşul.
Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar a preluat de la Direcția de Sănătate Publică cabinete medicale din unitățile de învățământ în anul 2009. În prezent activitatea în acestea este asigurată de 56 persoane specializate în asistență medicală, din care numai 33 în medicină generală. Personalul este insuficient, la această situație ajungându-se datorită plecărilor din sistem.
Pentru a asigura totuși prezența personalului medical în toate școlile, medicilor sau asistentelor medicale le sunt repartizate mai multe unități de învățământ. În contextul descris mai sus nu există posibilitatea asigurării permanenței.
Administrația publică locală asigură resursele financiare pentru acoperirea nevoilor de medicamente, materiale stomatologice, materiale sanitare, obiecte de inventar (instrumentar, aparatură medicală, mobilier medical etc.), mijloace fixe, birotică, truse medicale de prim ajutor, contract de service pentru aparatura medicală şi contract pentru gestionarea deşeurilor biologic periculoase.
Serviciul Public menționat alocă în fiecare an sume pentru dotarea cabinetelor medicale în funcție de solicitările formulate de unitățile de învățământ. În prezent nu există alte solicitări din partea unităților de învățământ pentru înființarea de cabinete medicale. (Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu)
Cele mai mari probleme sunt întâmpinate în zona rurală, acolo unde copiii dispun de cel mult un dispensar al comunei la care pot fi transportaţi în cazul unei urgenţe medicale.
Cristina Bălău
Puteţi să ascultaţi Radio Antena Sibiului online AICI.