Bucuria întâlnirii cu Satriani la Cluj (VIDEO)
Marele instrumentist american a venit la Cluj, pentru a-şi promova noul album numit Shockwave Supernova.
Articol editat de , 15 octombrie 2015, 17:55 / actualizat: 16 octombrie 2015, 8:09
Satriani explică pe facebook-ul lui că noul album se vrea a fi ca o carte deschisă, ca o invitaţie pentru fiecare de a explora noi lumi sonore, ce rezonează cu anumite stări sufleteşti. Sigur, pentru asta e nevoie să asculţi acest album, chiar de mai multe ori. În concert, spune Joe Satriani, lucrurile se pot schimba pentru că există şansa ca pentru anumite piese sound-ul să fie mai apăsat, să descopere publicului alte resurse, poate nebănuite; pentru că atunci când artistul se află în faţa unui public primeşte energii nebănuite.
Nimeni nu ar fi crezut în urmă cu 6 luni, că Joe Satriani va veni la Cluj, dar… iată că ni s-a împlinit un vis.
Iar Joe Satriani a venit şi ne-a cucerit încă de la început cu piesele sale pline de linii melodice captivante şi solistica lui sofisticată. Şi nu putea să facă acest lucru singur ci alături de amicii lui de scenă, fiecare un artist desăvîrşit, fie că vorbim de Mike Keneally, Marco Minneman sau de Brian Beller.
Concertul a fost deschis de chitaristul sud-african Dan Patlansky care făcut o bună impresie publicului clujean dând, cu fiecare piesă interpretată, câte o lecţie de ritm blues plin de energie şi virtuozitate.
Apoi… momentul mult aşteptat: a urcat pe scenă Joe Satriani, întâmpinat de la început cu o imensă căldură. Trebuie să spun că în playlistul concertului au fost incluse şi câteva piese de pe noul album, dar care au fost uşor acceptate de publicul din sală, piesele având o secţiune ritmică mai facilă şi o solisitică agreabilă. Lumea a empatizat mai ales la solo-ul de baterie a lui Marc Minneman, chiar dacă nu s-a auzit exact fiecare alcătuire ritmică imaginată de acest baterist excepţional.
https://www.youtube.com/watch?v=jGTzzaVgm2g
Piesa de suflet a adus emoţia maximă – s-a întâmplat atunci când a început balada Always With Me, Always With You. Iar efervescenţa concertului a adus-o piesa Satch Boogie, în fundal cu imagini ce aminteau de timpurile în care Satriani compusese acest cântec. La final, nu se putea fără Surfing With The Alien, pe care Satriani o prezintă indiferent de locul de pe glob în care concertează – pentru că e un fel de icon al începuturilor sale componistice.
Şi ca o imagine amuzantă, la finalul concertului, înainte ca Satriani să iasă din scenă, cineva din public i-a aruncat un .. clop oşenesc, iar Satriani foarte natural şi l-a pus pe cap. Să vi-l imaginaţi pe Satriani cu ochelari negri moderni şi cu clopul de oşan pe cap – de neuitat ! .. de la concertul lui din Cluj.
Iar acum vorbesc în numele meu: trebuie să spun că acea căldură a melodiilor lui Satriani nu a putut ajunge la sufletul meu pentru că volumul sonor a fost exagerat, aportul armonic al bass-ului nu s-a auzit iar acustica sălii a lăsat de dorit. Şi una peste alta, marile ecrane de pe cubul amplasat pe tavanul sălii s-au defectat iar toţi cei care erau mai departe de scenă s-au chinuit să vadă ultima treime a concertului, aşa cum au putut.
Concertul s-a terminat, ţiuitul din urechi m-a mai ţinut două ore, dar a rămas bucuria întâlnirii cu Joe Satriani şi compania lui de sunete.
Cristian Zoicaş
Foto/video: Anca Chiţoran
Ascultă Radio Cluj online AICI: