Concert simfonic sub bagheta dirijorului Jan Stulen
Vineri, 16 octombrie, la ora 19, va avea loc Concertul simfonic în cadrul căruia Orchestra filarmonicii va fi dirijată de Jan Stulen. Concertul face parte din festivalul internaţional Toamna Muzicală Clujeană.
Articol editat de cristina.rusu, 15 octombrie 2015, 15:00
Pianistul Viniciu Moroianu va urca şi el pe scena Colegiului Academic, pentru a interpreta lucrările Concertino pentru pian, de Dinu Lipatti şi Concertul nr. 11 pentru pian, în Re major, de Haydn. Seara se va încheia cu Simfonia nr.1 în Si bemol major de Schumann.
Jan Stulen s-a născut în 1942, în Amsterdam, unde a studiat dirijatul, pianul şi vioara la Academia de Muzică. În prezent, el conduce catedra de dirijat a Conservatorului din Maastricht.
Anul 1964 a reprezentat un punct de răscruce în cariera sa dirijorală, obţinând primul angajament la Filarmonica din Münster (Germania), urmând ca în 1966 să devină asistentul directorului muzical general, Reinhard Peters. La întoarcerea în ţara natală (în anul 1970), Jan Stulen a fost numit dirijor principal la Nederlands Ballet Orkest din Amsterdam, pentru ca în 1972 să devină director muzical la Nederlands Dans Theater.
Timp de 24 de ani Jan Stulen a fost dirijor permanent la Orchestra Radio Hilversum, unde a realizat producţiile radio a peste 1000 de compoziţii. Repertoriul său cuprinde o arie stilistică largă, de la Bach la lucrări de avangardă sau jazz.
În calitate de dirijor invitat, Jan Stulen s-a aflat la pupitrul tuturor orchestrelor din Olanda, precum şi la cel al unor ansambluri din Bruxelles, Londra, Lausanne, Zagreb, Leipzig, Hanovra, Frankfurt, München, Kaiserlautern, Stockholm, Aalborg, Monte Carlo, Veneţia, Trieste, San Remo, Milano, Bolzano, Firenze, Koblenz, Giessen, Mannheim, Seul, Atena.
Prestanţa dirijorală a lui Jan Stulen s-a extins şi în domeniul operei, unde a acoperit repertoriul de la Gluck până la Britten.
Viniciu Moroianu s-a născut la Bucureşti, în anul 1962, într-o familie de muzicieni. A absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” la clasa prof. Marta Paladi, iar în 1985 Conservatorul din Bucureşti, unde a studiat cu prof. Gabriel Amiraş. De asemenea, a studiat pe parcursul mai multor ani cu maeştrii Constantin Bugeanu, Pascal Bentoiu, Doru Popovici.
A fost distins cu premiul I la competiţii naţionale în 1973, 1977 şi 1978, este laureat al unor concursuri internaţionale de la Paris („Guilde française des artistes solistes”, 1979) şi Bucureşti („George Enescu”, 1991). A primit Premiul Colegiului Criticilor Muzicali pe anul 1981 pentru interpretarea Sonatei a III-a pentru pian de George Enescu, şi Premiul Fundaţiei „Dinu Lipatti” pentru restituirea şi prezentarea în concert, în 1992, a Fanteziei op. 8 scrisă de celebrul pianist român.
A susţinut primul său recital la vârsta de 10 ani, iar patru ani mai târziu a debutat ca solist cu orchestra. Activitatea sa artistică include peste 700 de apariţii scenice, în recitaluri, concerte camerale şi ca solist cu orchestra. Are un repertoriu vast, incluzând prime audiţii şi lucrări ample mai rar abordate. Ca partener de lied a colaborat cu solişti vocali precum Eduard Tumagian, Leontina Văduva, George Emil Crăsnaru şi Georgeta Stoleriu. A concertat cu toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi a susţinut numeroase recitaluri şi concerte camerale.
Ca student, a debutat cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” în 1983 şi a susţinut primul recital la Ateneul Român în 1985. A participat la festivalurile internaţionale „George Enescu” (1985, 1995, 2003, 2005, 2007 şi 2009), „Dinu Lipatti” (1993, 1995, 1997), precum şi la festivaluri din Slovacia (1990), Austria (1991), Costa Rica (1993). A întreprins turnee în Grecia, Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Franţa, Italia, Germania, Moldova, Spania, Belgia, Danemarca, Luxemburg. În 2003 a realizat ediţia critică a cadenţelor compuse de Dinu Lipatti (Editura Muzicală, 2003).
Redacția
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.