Cu părinţi sau fără, la injecţie?
Articol editat de , 15 octombrie 2015, 09:20 / actualizat: 16 octombrie 2015, 15:14
Un psiholog clujean a lansat o petitie online, în care solicită acceptarea părinţilor alături de copii în cazul unor manevre medicale simple, cum ar fi injecţiile. Psihologul Adela Moldovan a iniţiat această acţiune în urma unei experienţe personale, dar şi a relatărilor unor mame care, spune ea, s-au lovit de aceeaşi problemă.
Prezenţa părinţilor alături de copil înlătură anxietatea acestuia, mai ales când e vorba de copilul mic, spune psihologul Adela Moldovan. „Stop traumatizării emoţionale a copiilor în spitale!” e titlul petiţiei pe care a lansat-o pe site-ul change.org.
”Practic, dorim ca în timpul operaţiunilor medicale – nu cele complexe, nu cele care necesită un mediu steril sau anestezie generală – părinţii să fie lăsaţi să stea lângă copii. La ora actuală, în multe clinici din România – nu peste tot ! -, în momentul în care copilului trecuie fie să i se ia sânge, fie să i se monteze o branulă, fie să i se aplice o altă procedură medicală mai complexă, care necesită imobilizarea copilului, părintele este rugat să iasă afară. I se comunică că acesta e regulamentul intern al spitalului şi părintele nu are voie să fie prezent.” (Adela Molodvan)
Adela Moldovan spune că, în momentul în care e despărţit de persoanele de care e ataşat, la copil se declanşează o „anxietate de separare”, care îl face extrem de necooperant.
La Spitalul de Copii din Cluj, prezenţa părinţilor la manevrele simple e, în general, acceptată. Dr.Călin Lazăr, director medical al spitalului, consideră că lucrurile ar trebui reglementate, în acest sens, la nivel naţional. El mai atrage atenţia că, deşi pezenţa părinţilor poate fi benefică, există cazuri când părinţii pot să perturbe ei înşişi actul medical.
Până în 1990, în afara mamelor care alăptau, părinţii nu se puteau interna cu copiii în clinică. Din 1990, părinţii se pot interna împreună cu copiii lor. Legislaţia actuală nu precizează, însă, la ce manopere şi până la ce nivel e permis accesul lor.
Petiţia va fi înaintată Colegiului Medicilor din România şi Ordinului Asistenţilor Medicali, cărora li se va cere o poziţie oficială, aplicabilă în toate unităţile medicale.
Ioana Bindea