Nouă lebede pe Someş
Articol editat de , 15 octombrie 2015, 18:00
Mai multe lebede şi-au făcut apariţia pe răul Someş, în municipiul Cluj-Napoca.
Cele nouă lebede au fost observate prima dată marţi, de pescarii amatori care vin zilnic sau aproape zilnic pe malul râului, în apropiere de Parcul Babeş.
„Ieri le-am văzut prima dată, dar alaltăieri au sosit. Ştiu din sursă sigură. Mi-a spus cineva care-a fost aici când au venit”, mă asigură unul dintre pescari.
Pescarii spun că nu au mai văzut lebede pe Someş niciodată. Joi, cele nouă lebede nou-venite înotau liniştite în aceeaşi zonă – între Podul Garibaldi şi Parcul Babeş –, nepărând deloc deranjate de apa murdară a Someşului.
Benkö Zoltan, biolog la Societatea Ornitologică Română, spune că se poate ca lebedele să fi venit de la lacurile de la Gilău, sau de la alte lacuri unde specia cuibăreşte.
„Pentru păsări, apa murdară e concepută într-un fel diferit decât de noi. Noi ne gândim la apă murdară când apa e tulbure. Pentru ele, e important să găsească hrană. Iar păsările acestea, mari, nu sunt atât de afectate de deşeuri ca pet-urile, sau ce se mai găseşte aici”, explică el.
Biologii spun că prezenţa lebedelor e obişnuită în ţara noastră. Pe lacuri şi pe râuri cuibăreşte lebăda de vară. Lebăda de iarnă poate fi văzută destul de frecvent în timpul iernii, mai puţin în Transilvania, mai mult în Dobrogea şi în sudul ţării. În oraş, dacă nu sunt deranjate, lebedele se pot feri de frigul iernii şi pot găsi mai multă hrană.
Din punctul de vedere al conservării, lebăda e clasificată la categoria „least concern”(LC), nefiind o specie periclitată. Prezenţa ei în oraş e, totuşi, un spectacol.
„E un eveniment, pentru că sunt păsări frumoase, şi acum sunt aprope de noi. Şi orice ocazie pe care ne-o oferă natura să ne bucurăm de ea uşor e un eveniment.”, spune biologul Alida Barbu de la Societatea Ornitologică Română.
Lebedele din Cluj vor pleca cât de repede, dacă nu vor fi mulţumite: dacă circulaţia va fi prea mare, dacă gălăgia va fi prea mare, dacă oamenii le vor stresa prea tare. Deocamdată, ele convieţuiesc în mod paşnic cu raţele sălbatice şi cu pescăruşii.
Text/foto: Ioana Bindea
Radio Cluj se poate asculta și online, AICI.