Ascultă Radio România Cluj Live

Regina sarmalelor

Clasice, cu orez şi carne tocată, sau de post, cu păsat şi ciuperci, sarmalele preparate de Ana Moiş reprezintă un veritabil magnet pentru sătmăreni. De peste patru ani, de când în centrul nou al oraşului a fost autorizată piaţa săptămânală de produse tradiţionale şi ecologice, oşanca din Moişeni şi delicioasele ei sarmale au devenit vedete, şi sunt atât de apreciate încât pofticioşii stau la coadă minute întregi pentru a le cumpăra, iar femeia a fost botezată regina sarmalelor.

Ana Moiş
Foto: Ana Moiş

Articol editat de , 15 octombrie 2015, 06:00

Ana Moiş îşi aminteşte despre începutul poveştii:

Având acasă o gospodărie mare, n-am fost învăţată să merg la piaţă, să vând produse. Aşa că prima dată am adus la vânzare doar vro două sarmale, de încercare. Dacă am văzut că oamenilor le plac sarmalele mele, am făcut tăt mai multe şi aşa am devenit cunoscută.(Ana Moiş)

Dacă o întrebi cum prepară sarmalele atât de apreciate de sătmăreni, Ana Moiş nu răspunde folosind cunoscutul şablon e secret. Ea spune că reţeta e cea clasică, la care adaugă mult suflet şi doar ingrediente de calitate.

Reţeta îi cea clasică, tradiţională. Punem tăt felu’: ceapă, morcovi, ardei, ciuperci, carne bună, toate de calitate. Că, ştii cum îi: ca orice mâncare, şi în sarmale, dacă vrei să fie bune, tre să pui suflet.(Ana Moiş)

De la cele 30 de sarmale aduse la vânzare acum patru ani, în prezent Ana Moiş a ajuns să prepare pentru ziua de vineri, când vine în Satu Mare, chiar şi câte 1.000 de bucăţi, care se vând până la ultima. O parte din ele sunt comandate anticipat, ca dovadă că sătmărencele se asigură din timp că vor avea sarmale la prânzul de duminică, altele sunt comandate de companii care organizează diferite evenimente, iar boacele de Moişeni sunt o garanţie a reuşitei petrecerilor, iar restul sunt cumpărate de cei care au devenit dependenţi.

Ana Moiş spune că nu e uşor să prepari atâtea sarmale, şi că, deşi boacele au devenit o adevărată afacere, ea se consideră doar o simplă ţărancă.

Cine vre, îmi dă telefon sau vine la mine acasă şi execut orice comandă, pentru oricine. Io, om de afaceri? Niciodată! La câtă muncă trabă pentru prepararea sarmalelor, mai ales că se cer mereu multe, numa’ om de afaceri nu pot fi! Io-s o simplă ţărancă! (Ana Moiş)

Dacă v-am stârnit papilele gustative, vă invit să daţi o fugă vineri până la Satu Mare. Când ajungeţi în centrul nou, veţi descoperi unde sunt Ana Moiş şi sarmalele ei după singura coadă din târgul de produse tradiţionale, la care sătmărenii aşteaptă cu răbdare şi poftă.

Stela Tudor

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Reportaje miercuri, 6 noiembrie 2024, 11:39

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj

Poluarea cauzată de maşini a devenit o problemă deosebit de gravă care afecteză nu doar mediul înconjurător, ci şi sănătatea oamenilor....

Mașinile au devenit principala sursă de poluare în Sălaj
Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Reportaje sâmbătă, 2 noiembrie 2024, 11:50

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC

Vineri seara, 1 noiembrie, Narcisa Badea, o tânără de 25 de ani din Salonta, stabilită în Oradea, a electrizat scena de la „Vocea României”...

Tânăra din Salonta care a cucerit juriul la „Vocea României” cu o piesă de la AC/DC
Muzeul din bibliotecă | FOTO
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 13:40

Muzeul din bibliotecă | FOTO

Un simplu click poate deschide porțile Muzeului Virtual Emil Isac oferind vizitatorului o mulțime de informații despre viața și opera poetului....

Muzeul din bibliotecă | FOTO
Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje vineri, 1 noiembrie 2024, 12:16

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei

În septembrie 2024 consumatorii au returnat 15 milioane de ambalaje pe zi, ceea ce însumează o rată de colectare de peste 80% în sistemul...

Cozi lungi, sacoşe pline şi o misiune de 20 de lei
Reportaje miercuri, 30 octombrie 2024, 11:18

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO

Sere inteligente, roboți care fac curățenie, site-uri care te ajută să-ți găsești un loc de muncă. Acestea sunt doar câteva din ideile pe...

Inovație și creativitate: idei tech de la foarte tinerii programatori | FOTO
Reportaje marți, 29 octombrie 2024, 13:11

Istoria povestită de Generația Z

În vremurile astea, când internetul a pus stăpânire chiar și pe pasiunile noastre, rar mai auzim de oameni uniți prin preocupări. În urmă cu...

Istoria povestită de Generația Z
Reportaje vineri, 25 octombrie 2024, 11:56

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO

Programul Școala Altfel permite cadrelor didactice să organizeze activități foarte interesante nu doar pentru copii, ci și pentru părințiilor....

Târg de toamnă caritabil la Școala Altfel | FOTO
Reportaje joi, 24 octombrie 2024, 17:01

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca

Cum arăta agrafa cu care-şi prindea veşmintele o prinţesă barbară, ce standarde ciudate de frumuseţe aveau hunii şi cum încercau...

Războinici uitaţi şi podoabe eterne: bogăţiile aristocraţiei barbare, expuse în Cluj-Napoca