Ascultă Radio România Cluj Live

Regina sarmalelor

Clasice, cu orez şi carne tocată, sau de post, cu păsat şi ciuperci, sarmalele preparate de Ana Moiş reprezintă un veritabil magnet pentru sătmăreni. De peste patru ani, de când în centrul nou al oraşului a fost autorizată piaţa săptămânală de produse tradiţionale şi ecologice, oşanca din Moişeni şi delicioasele ei sarmale au devenit vedete, şi sunt atât de apreciate încât pofticioşii stau la coadă minute întregi pentru a le cumpăra, iar femeia a fost botezată regina sarmalelor.

Ana Moiş
Foto: Ana Moiş

Articol editat de , 15 octombrie 2015, 06:00

Ana Moiş îşi aminteşte despre începutul poveştii:

Având acasă o gospodărie mare, n-am fost învăţată să merg la piaţă, să vând produse. Aşa că prima dată am adus la vânzare doar vro două sarmale, de încercare. Dacă am văzut că oamenilor le plac sarmalele mele, am făcut tăt mai multe şi aşa am devenit cunoscută.(Ana Moiş)

Dacă o întrebi cum prepară sarmalele atât de apreciate de sătmăreni, Ana Moiş nu răspunde folosind cunoscutul şablon e secret. Ea spune că reţeta e cea clasică, la care adaugă mult suflet şi doar ingrediente de calitate.

Reţeta îi cea clasică, tradiţională. Punem tăt felu’: ceapă, morcovi, ardei, ciuperci, carne bună, toate de calitate. Că, ştii cum îi: ca orice mâncare, şi în sarmale, dacă vrei să fie bune, tre să pui suflet.(Ana Moiş)

De la cele 30 de sarmale aduse la vânzare acum patru ani, în prezent Ana Moiş a ajuns să prepare pentru ziua de vineri, când vine în Satu Mare, chiar şi câte 1.000 de bucăţi, care se vând până la ultima. O parte din ele sunt comandate anticipat, ca dovadă că sătmărencele se asigură din timp că vor avea sarmale la prânzul de duminică, altele sunt comandate de companii care organizează diferite evenimente, iar boacele de Moişeni sunt o garanţie a reuşitei petrecerilor, iar restul sunt cumpărate de cei care au devenit dependenţi.

Ana Moiş spune că nu e uşor să prepari atâtea sarmale, şi că, deşi boacele au devenit o adevărată afacere, ea se consideră doar o simplă ţărancă.

Cine vre, îmi dă telefon sau vine la mine acasă şi execut orice comandă, pentru oricine. Io, om de afaceri? Niciodată! La câtă muncă trabă pentru prepararea sarmalelor, mai ales că se cer mereu multe, numa’ om de afaceri nu pot fi! Io-s o simplă ţărancă! (Ana Moiş)

Dacă v-am stârnit papilele gustative, vă invit să daţi o fugă vineri până la Satu Mare. Când ajungeţi în centrul nou, veţi descoperi unde sunt Ana Moiş şi sarmalele ei după singura coadă din târgul de produse tradiţionale, la care sătmărenii aşteaptă cu răbdare şi poftă.

Stela Tudor

Ascultă Radio Cluj online AICI:

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
Reportaje duminică, 9 februarie 2025, 00:00

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO

Cinci clujeni, cu trei maşini Aro vechi de peste 20 de ani au luat parte la o o aventură impresionantă in care au parcurs 9.000 de kilometri....

Cinci clujeni, trei mașini ARO și o aventură impresionantă! | FOTO
TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Reportaje joi, 6 februarie 2025, 13:18

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase

Faceboook, Instagram, TikTok sunt doar câteva din rețele de socializare care sunt nelipsite din viața noastră. În timp ce aceste platforme...

TikTok-ul și ale lui provocări… periculoase
Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Reportaje miercuri, 5 februarie 2025, 17:22

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit

Anul trecut, Sibiul a fost ales de către oameni în top trei cele mai bune locuri unde te poți stabili, alături de Brașov și Cluj Napoca....

Sibiul, în topul celor mai bune orașe de locuit
Cărți citite, cărți povestite
Reportaje vineri, 31 ianuarie 2025, 13:25

Cărți citite, cărți povestite

Cărțile au nevoie de un spațiu în care să povestești despre ele după ce le-ai citit, spune Bogdana Todoruțiu, o tânără absolventă de...

Cărți citite, cărți povestite
Reportaje miercuri, 29 ianuarie 2025, 17:28

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO

Park and ride-ul de la Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj care deserveşte, în principal zona metropolitană, înspre Apahida şi...

Park & ride-ul de lângă aeroport a fost dat în folosință | FOTO
Reportaje vineri, 24 ianuarie 2025, 00:00

Finanțele în vremea lui Cuza

Unul dintre elementele definitorii ale epocii moderne în spațiul european este reprezentat de prezența băncilor și a sistemului de credit....

Finanțele în vremea lui Cuza
Reportaje joi, 23 ianuarie 2025, 13:44

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța

O tânără de 15 ani continuă să ducă mai departe bogata zestre artistică a celui care a fost creatorul celebrului Cimitir Vesel din Săpânța,...

Inedit! O tânără de 15 ani duce mai departe munca lui Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel din Săpânța
Reportaje luni, 20 ianuarie 2025, 16:35

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!

Ziua de 20 ianuarie este numită Blue Monday sau Lunea cea tristă. Este un nume dat zilei de luni din a treia săptămână a lui ianuarie,...

Să râdem în cea mai tristă zi a anului!