Regina sarmalelor
Clasice, cu orez şi carne tocată, sau de post, cu păsat şi ciuperci, sarmalele preparate de Ana Moiş reprezintă un veritabil magnet pentru sătmăreni. De peste patru ani, de când în centrul nou al oraşului a fost autorizată piaţa săptămânală de produse tradiţionale şi ecologice, oşanca din Moişeni şi delicioasele ei sarmale au devenit vedete, şi sunt atât de apreciate încât pofticioşii stau la coadă minute întregi pentru a le cumpăra, iar femeia a fost botezată regina sarmalelor.
Articol editat de , 15 octombrie 2015, 06:00
Ana Moiş îşi aminteşte despre începutul poveştii:
Având acasă o gospodărie mare, n-am fost învăţată să merg la piaţă, să vând produse. Aşa că prima dată am adus la vânzare doar vro două sarmale, de încercare. Dacă am văzut că oamenilor le plac sarmalele mele, am făcut tăt mai multe şi aşa am devenit cunoscută.(Ana Moiş)
Dacă o întrebi cum prepară sarmalele atât de apreciate de sătmăreni, Ana Moiş nu răspunde folosind cunoscutul şablon e secret. Ea spune că reţeta e cea clasică, la care adaugă mult suflet şi doar ingrediente de calitate.
Reţeta îi cea clasică, tradiţională. Punem tăt felu’: ceapă, morcovi, ardei, ciuperci, carne bună, toate de calitate. Că, ştii cum îi: ca orice mâncare, şi în sarmale, dacă vrei să fie bune, tre să pui suflet.(Ana Moiş)
De la cele 30 de sarmale aduse la vânzare acum patru ani, în prezent Ana Moiş a ajuns să prepare pentru ziua de vineri, când vine în Satu Mare, chiar şi câte 1.000 de bucăţi, care se vând până la ultima. O parte din ele sunt comandate anticipat, ca dovadă că sătmărencele se asigură din timp că vor avea sarmale la prânzul de duminică, altele sunt comandate de companii care organizează diferite evenimente, iar boacele de Moişeni sunt o garanţie a reuşitei petrecerilor, iar restul sunt cumpărate de cei care au devenit dependenţi.
Ana Moiş spune că nu e uşor să prepari atâtea sarmale, şi că, deşi boacele au devenit o adevărată afacere, ea se consideră doar o simplă ţărancă.
Cine vre, îmi dă telefon sau vine la mine acasă şi execut orice comandă, pentru oricine. Io, om de afaceri? Niciodată! La câtă muncă trabă pentru prepararea sarmalelor, mai ales că se cer mereu multe, numa’ om de afaceri nu pot fi! Io-s o simplă ţărancă! (Ana Moiş)
Dacă v-am stârnit papilele gustative, vă invit să daţi o fugă vineri până la Satu Mare. Când ajungeţi în centrul nou, veţi descoperi unde sunt Ana Moiş şi sarmalele ei după singura coadă din târgul de produse tradiţionale, la care sătmărenii aşteaptă cu răbdare şi poftă.
Stela Tudor
Ascultă Radio Cluj online AICI: