Descoperire de proporţii la Cernobâl
Cercetătorii britanici şi americani au descoperit că o zonă vastă din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, afectată de dezastrul din anul 1986, este populată cu animale precum căprioara roşie, porcul mistreţ şi lupii sălbatici.
Articol editat de , 17 octombrie 2015, 12:00
Zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobâl, care a fost evacuată în anul 1986, după o explozie devastatoare, a devenit un adevărat „paradis natural”, unde trăiesc numeroase specii de animale. Un studiu detaliat al ariei de păduri din jurul centralei dezafectate a scos la iveală faptul că acolo trăiesc numeroase animale mari, precum elanul, căprioara, porcul mistreţ şi lupii sălbatici. Aceste animele reuşesc să supravieţuiască chiar dacă zona este contaminată radioactiv.
Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă care să demonstreze că fauna a fost afectată de radiaţiile de după accidentul de la Cernobâl, care a avut loc în urmă cu aproape 30 de ani. După dezastrul nuclear, peste 116.000 rezidenţi au fost evacuaţi din zona din jurul Cernobâlului, pe o arie de 4.200 kmp. În zonă au rămas doar muncitorii din construcţii şi personalul departamentului nuclear, care au securizat reactoarele afectate de accident.
RADOR
Ascultă Radio Cluj online AICI: