Andrei Șerban – o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial
Regizorul român care după părerea multora a împărţit istoria teatrului în epoca de dinainte şi cea după – Andrei Şerban, s-a născut la 21 iunie 1943, la Bucureşti. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, după ce a urmat mai întâi actoria şi apoi regia.
Articol editat de Carmen Sas, 18 octombrie 2015, 10:40
Debutează la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, un lăcaş plin de efervescenţă creatoare. Aici a pus în scenă primele sale spectacole între care Iulius Cezar de William Shakespeare sau Omul cel bun din Siciuan – de Bertolt Brecht.
Momentul de cotitură în carieră apare atunci când este invitat în 1969 de Ellen Stewart – director al companiei „La MaMa”, în SUA, la New York, cu o bursă Ford. În 1970 a plecat la Paris şi a studiat La Centrul Internaţional de Cercetări Teatrale al lui Peter Brook, Andrei Şerban devenindu-i asistent.
În toamna anului 1971, Andrei Serban hotărăşte să lase în urmă România şi alege America. La sfârşitul acelei toamne, acum mai bine de 40 de ani, începea o poveste care avea să revoluţioneze teatrul mondial: Trilogia antică. Spectacolul este considerat drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti de la sfârşitul de secol XX.
Citiţi întregul articol AICI.
Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”. 100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor. 100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.