Poveşti cu Radio Cluj [VIDEO]
Articol editat de , 19 octombrie 2015, 15:54 / actualizat: 20 octombrie 2015, 13:22
Un eveniment internaţional dedicat lecturii a avut loc luni, 19 octombrie. În cadrul Read Across the Globe Day 2015, organizaţii din întreaga lume au mobilizat voluntari, educatori, învăţători şi profesori care să le citească copiilor, încercând să doboare un record al celui mai mare număr de copii cărora li se citeşte de către adulţi în decurs de 24 de ore.
În România, evenimentul s-a desfăşurat la Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti. Angajaţii unor companii au citit poveşti unor grupuri de copii, beneficiari ai proiectele derulate de mai multe ONG-uri. Radio Cluj a fost unul dintre parteneri (foto).
Au sprijinit evenimentul Editura Litera Mică, oferind cărţi participanţilor, Bistro Capriccio şi Patiseria DeGusto.
„Cititul e pilonul fundamental al educaţiei, iar educaţia e pilonul fundamental pentru o lume mai bună. Un copil care citeşte e un adult care gândeşte. Prin lectură, putem să promovăm un model de comportament pozitiv al copiilor şi îi putem ajuta să viseze la un viitor mai bun.” (Daniela Temelie, manager Cluj Office – United Way România, organizatorul evenimentului în România)
Ce poate schimba o poveste?
„Cu siguranţă, o poveste poate schimba multe. Povestea e principalul instrument care contribuie la dezvoltarea limbajului şi a imaginaţiei, pentru copii şi chiar pentru adulţi, e un mijloc de explorare şi de cunoaştere şi chiar şi un mijloc de relaxare. Cred că povestea ar trebui să o purtăm, fiecare dintre noi, în suflet, şi ea să ne însoţească paşii de-a lungul vieţii noastre, pentru că fiecare dintre noi suntem, de fapt, o poveste.” (Rodica Tubure, realizator de emisiuni pentru copii la Radio Cluj, cititor de poveşti)
Şi pentru ca poveştile spuse la Sala Radio să ajungă la sufletul copiilor, evenimentul de astăzi de la Casa Radio nu se putea încheia fără ca Rodica Tulbure, realizatorul emisiunii Sesam deschide-te!, să le citească o poveste celor prezenţi în sală. Nu-i aşa că e minunată lumea poveştilor?
Conform ultimei evaluări PISA (2012), România se află pe ultimele locuri la capitolul citire/ lectură, aproape 40% din totalul copiilor testaţi având rezultate slabe. În întreaga lume, aproximativ 1 miliard de adulţi şi copii nu pot citi.
Text/foto: Ioana Bindea
Video: Carmen Sas